Премиерът Бойко Борисов говори пред делегатите на ГЕРБ.

ДЕБАТИ.БГ публикува цялото му изказване:

Първо искам да помоля тези, които правят провокациите, да не ги правят, защото няма нищо по-добро от демокрацията и от това хората да могат да изразяват своята воля. Хубава или лоша – това е наше право. Когато до 1990-а година управляваше партията на президента Радев такова нещо не беше възможно.

Защо избрахме Тех парк? Защото тук е най-явно, най-видимосамо за 10 години какви промени се направиха – от едни казарми – виждате БОШ, виждате най-мощния суперкомпютър на Балканите, 3 такива има в Европа, иновации, представителство на Световна банка. Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти? Алтернатива на това.

Какво направихме с нашите коалиционни партньори от ВМРО, НФСБ и СДС през тези години? Да повтарям пак, че морето ни е най-чистото, да изброявам магистралите…да, сега могат да ги блокират. Преди нас не можеха, защото нямаше какво да блокират. Сега могат да си играят с метрото. Сега има с какво да си играят. Иначе няма.

Много пъти сме говорили за нашите успехи, те са видими и се ползват от хората. Най-важното е, че когато беше финансовата криза, ние успяхме като партия, като правителство не само да запазим държавата, но и да вдигаме БВП с милиарди на година. Винаги сме били в тройката на най-бързо развиващите се държави в Европа. Много труд вложихме. С Естония имаме най-малък външен дълг. И аз питам тези, които ни говорят за младите хора, има ли значение да нямаш задължения. Нали тези млади хора трябва да ги платят тези задължения.

Ние се справихме най-добре с пандемията. Най-бързо и най-точно пуснахме хората, за да защитим и психиката им, а и за да заработи икономиката. И с огромни усилия на здравната система успяваме да ги постигаме. Затова и толкова много средства заложихме за хората на първа линия.

Всяка година вдигаме доходите, всяка година на учителите двойни заплати. Има няколко теми, които заслужават нашето внимание – борбата с корупцията, това, което направи Министерството на икономиката и това, за което ни обвиняват.

Когато влязохме в управлението контрабандата беше 34%, сега е под 3.

На протеста на БСП имаше маса руски знамена, те не видяха ли какво се случи на протестите в Русия и как се разправи полицията с тях. На други бяха с американски знамена, видяхте как се справи полицията с тях в Щатите. Други носеха европейски знамена. Видяхте обаче в Берлин как беше разчистен едномилионен митинг.

Тези, които ми правят профил, знаят, че съм добър човек. Аз съм най-проверяваният политик в България, с маса данъчни ревизии през всичките години, затова ордите на Бареков, Манолова бяха пред дома ми и сега пак са пред дома ми същите участници.

Какво усещам? Усещам напрежение в обществото. Не заради свършената работа, а заради искането за справедливост. Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не направихме е, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ за главен прокурор. Представете си сега Емо Радев или някой друг от нашите юристи беше главен прокурор. Това е невъзможно. И тук ще кажа само една дума: не моят подпис стои под указа на президента Румен Радев (за назначението на главния прокурор – бел.ред.), а неговият.

С вас сме печелили 11 пъти избори – три пъти със служебно правителство. И последните пак беше служебно правителство на президента Радев. Наслагва се една тема, че нас ни е страх от служебното правителство.Точно обратното.

Да, ние не вярваме на Радев, не вярваме, че изборите ще са честни и почтени. Но какъв ни е проблема от служебно правителство.

Но без парламент не може да се обвява извънредно положение, ако пандемията се разрасне, не може да се теглят заеми, ако икономиката блокира, не могат да се правят промени в законите, с които да се предлагат нови мерки за хората и бизнеса, не могат да се удължават сроковете за данъци, осигуровки, разрешения за ТЕЛК, протоколи за лекарства и др. Ако се открие лечение или ваксина и има търгове на ниво Европейски съюз, Народното събрание е това, което може да даде правомощие на здравния министър да участва в сключването на споразумението.

Без НС няма актуализация на бюджета и няма да мога да се покрият направените към момента плащания към бизнеса и хората. Без НС няма да може да се приеме бюджет за 2021г. Без НС няма как да бъдат променени данъчните закони за 2021 г. и не може да бъдат приети ратификации за заеми по инструмента ШУР на ЕК. Без НС няма как да се увеличат парите за безработица и срока на получаване на подкрепа, няма как да се направят промени по мярката 60/40, ако се наложи отново да се затворят училища и детски градини. Без НС и приемане на нови закони първите пенсионери жени, които трябва да се пенсионират следващата година ще останат ощетени, без НС няма да могат да се приемат промени в Закона за образованието и така няма да може да се регламентира дистанционното обучение. Следващата учебна година може да се окаже загубена за хиляди български ученици, а 90 000 учители може да останат без последното увеличение на заплатата. Без приемането на Закона за индустриалните паркове тази година държавата ни ще изостане сериозно от възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции, което е от жизнено значение за развитието. Без НС няма да има държавен бюджет още веднъж го повтарям.

За да се гарантира провеждането на честни и законни избори НС трябва да приеме промени в Изборния кодекс, където да се регулира вече в детайли машинно гласуване, купуване на машини и техния брой, срокове.

Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена. Да бъде разединител. Виждате ние имаме коалиционни партньори и коалиционно споразумение. По това коалиционно споразумение ние сме писали, че трябва да изкараме до края на мандата. Аз в същото време съм убеден, че след като на толкова много контрабандисти, олигарси нарушихме комфорта и милиардите, които влизаха в техните джобове… защото сега всички забравиха какво бяха фъстъците, агнешки главички и какво ли не още.

Ние с ДПС не сме правили коалиция и никога няма да правим. С БСП няма да правим коалиция. Нашите приемливи партньори са патриотичните формации и СДС. Не знам дали Христо Иванов си дава сметка, че с това, което прави,  връща на власт тези хора, срещу които се бори. Аз за мен си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне тези коалиции, но аз не се чувствам по никакъв начин човек, аз обичам хората, аз обичам да са добре. Вярно ще кажете 20, 30, 100 платени провокатори викат, скандират, те не питат за тези 100 милиона, които само за 2 месеца ги нямаше в приходната част на бюджета, докато беше служебното правителство на Радев, а вътрешен министър беше Пламен Узунов. За миг изчезнаха.

Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците. Ако ние сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство. Какъв е проблемът? Страх ни е от кого? Ние сега сме в такава ситуация, в която трябва или да вкарваме органите на реда да ги вкараме да работят по маса време, или в същото време ние, пазейки с цялата си дисциплина да внимаваме да не ни обвинят нас за провокатори. Какво не сме направили добре? Вижте градовете, вижте всичко направено.

Аз ще продължа разговорите със своите коалиционни партньори и ще им предложа варианти, включително аз да си тръгна, но правителството да продължи да работи. Тогава правителството може да остане, да има парламент. А тогава водачите на протестите да дойдат и да кажат как го виждат те. Трябва да се работи със структурите на ГЕРБ. Не съм човек, който се опиянява от масата. Имаме да направим много неща в ГЕРБ. Маса от обвиненията срещу нас са верни. Поел съм ангажимент. Още днес щях да кажа датата, на която ще си подам оставката. Но искам да говоря с моите коалиционни партньори. Трябва да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци, да не кажа години. -32,8 е спадът на икономиката на БВП на САЩ. 1/3 от икономиката на Щатите, по-голяма е с 10% от тази по време на Голямата депресия. -15% е спадът на ЕС. Зимата ще бъде много трудна и на нас ни трябва вот, на нас ни трябва подкрепа, ако народът избере нас. За да можем да поемем отговорност за решенията си.

Не ви казвам нищо днес. Сутринта много говорих с Каракачанов и Симеонов. Надявам се да намерим вариант.

Никога не съм ви подвел. Никога и затова винаги сме печелили изборите. Ние сме партия, създадена от народа. Когато излязох на първите кметски избори, имахме 2 стаи и тогава тройната коалиция минаваше да си прави предизборната кампания. Първо минаха от БСП Станишев с Татяна Дончева, после минаха Иван Костов с Бебо Гаврийски, после царят, а ние стояхме двама души на вратата. Така тръгнахме и трябва да си се върнем при корените. Нашата сила са хората. Всичко, което сме правили досега, сме го правили заради тях.

Един ден повече не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Ще проведем много разговори с вас. Искам да мислите, да си разговаряте много с хората, защото много от вас са се отлепили от това, което мислят по места много хора за нас. Нашата сила са хората.

Така че, Емо, съжалявам, че не те издигнахме за главен прокурор тогава, но никога не сме се месили в съдебната власт.

Благодаря ви, че сте тук. Много ви моля да не отговаряте на провокациите. Те това целят, да ви нападнат, да се сбиете и след това да кажат „вижте ги какви са ГЕРБ”.

Демократичните хора не ходят да плашат бебета и деца, а те това направиха първо пред къщата на Фандъкова, а после дойдоха пред моята къща. Ако демокрацията са бесилки, черни знамена, такава „демокрация” имахме до 89-а година и още има възрастни хора, които си спомнят затворите в Белене. Такава демокрация имахме и аз съм потърпевш. Член на моето семейство е бил убит, а сега и тези до болка познати, неблагодарни хора, от които единият направихме омбудсман, другият ни беше коалиционен  партньор.  Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже колко ме обича и че ще си махне постовете.

Така че продължаваме. Ние сме за единство на нацията, каквото и да ни струва, единството на нацията е най-важно, защото предстоят толкова тежки месеци и това го казвам не за да плаша хората.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук