Премиерът Бойко Борисов, заедно с Националния оперативен щаб дадоха пространна пресконференция, на която бяха зададени много и разнопосочни въпроси. Ето някои от най-важните акценти:

ЗАЩО НЕ СЕ ПРАВЯТ МАСОВО ТЕСТОВЕ У НАС И РЕАЛНИ ЛИ СА ДАННИТЕ?

„Данните за коронавируса в България са абсолютно реални. Направени са толкова тестове, колкото са направени в другите държави“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Дойде време да ме сравнявате с държавите, с които не съм си мислел, че ще ме сравнявате. С Германия, с Южна Корея. Вече никой не ни сравнява в Италия, Испания, Гърция, които се представиха много по-слабо от нас в организациите. Първите мерки в Европа, които бяха прекопирани след разговори от мен от всички големи държави, бяха въведени в България. Всички! Днес в 10.30 с доц. Мангъров ще говорим по тази тема“, посочи премиерът.

„Германия е най-мощната икономика и сега си произведе бърз тест, който първо в Бавария го тества само на първа линия на лекари. 150 евро струва едно тестче, само машинката. Те нямаха готови тестове и си произведоха. Ако 300 000 за България звучи масово, за една 80 – 90 милионна държава това е точно толкова в процентно отношение, колкото нашите тестове. Данните за коронавируса в България са абсолютно реални. Направени са толкова тестове, колкото са направени в другите държави“, добави той.

В БАНСКО ЗАПОЧВА ТЕСТВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО:

От днес започва масово изследване на жителите на град Банско. Това обяви на брифинг тази сутрин премиерът Бойко Борисов.

Целта е да се види какво е разпространението на вируса, за да може да се направи обобщена картина.

„Ще бъдат използвани бързи тестове, защото те могат да докажат има ли в човешкия организъм наличие на антитела – тоест, ще стане ясно колко хора са били в контакт с вируса, изкарали ли са леко заболяването или без да се разболеят са изградили имунен отговор“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

На 17 март курортният град бе поставен под пълна карантина заради големия брой регистрирани случаи на коронавирус. От курорта бяха изведени 200 чуждестранни туристи, а на всички останали бе забранено да влизат или излизат от Банско.

КОГА ЩЕ БЪДАТ ОТХЛАБЕНИ МЕРКИТЕ:

В някои държави говорят за отхлабване на мерките, но тяхното отхлабване е, че евентуално след две-три седмици ще бъдат отхлабени. Това е по-скоро за психологическо успокоение. Но никой не може да ни каже докога ще продължи това. Себастиан (Курц, канцлерът на Австрия-бел.ред) каза, че ще отворят малките магазинчета. Но ние малките магазинчета не сме ги затваряли. Единствената държава, с която можем да си съперничим е Германия. Само, че Германия има 4 000 млрд. БВП. Ласкае ме това, но е трудно. Хората в България дисциплинирано се движат с маски, ходят до магазините и до аптеките. Какъв ред и дисциплина да създадем, без да изпуснем края. Какъв ред и дисциплина да създадем, за да използваме големите планини, парковете, но да не създадем такова струпване като на Витошка, в Южния парк? Дали да създадем часови диапазони, както за пазаруването?

ПРЕМИЕРЪТ РАЗПОРЕДИ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕНО РЪКОВОДСТВОТО НА ББР:

Премиерът Бойко Борисов разпореди ръководството на Българската банка за развитие да бъде освободено. Повод за решението му е публикация в „Капитал“ за заем от 75 млн. лева, предоставен от държавната банка на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България.

Отпускането на кредита идва в момент, в който държавата увеличава капитала на банката със 700 млн. лв., за да подпомогне малкия и средния бизнес и останалите без работа граждани в период на икономическа криза заради разпространението на коронавируса.

„Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда“, уточни Борисов.

ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЦИ:

Ние не сме в пика. Утре ще се срещна с патриарха, защото истински ме е страх Цветница и Великден да не ни срещнат с този пик. Ние не сме на платото, не сме слезли от него, че да мислим как да отхлабим мерките… Ключовата дума е лекарство. Имаме ли лекарство, въобще няма да ги питам Щаба (за разхлабването на мерките-бел.ред)

Премиерът Борисов за пореден път повтори, че единственото доказано работещо средство, предотвратяващо разпространението на коронавируса, е изолацията. Той призова за дисциплина още две-три седмици и тогава щяло да има по-ясна картина.

„Ние с българския народ не си играем на жмичка. Ние не сме изградили барикади. Ние сме сложили по няколко полицаи, които да казват, че пътуването не е полезно… Ние разчитаме на колективното самосъзнание и дисциплина.“

ЗА СПОРА С ПРЕЗИДЕНТА:

„Когато двама се карат, виновен е по-умният“. Няма да коментирам какво казва даден човек, имаме достатъчно работа. Знам, че във всяка една работа можеш да намериш кусур и ние знаем, че сигурно може по-добре. Много от неудачите ги поправяме в движение. В много държави е така…

ТЪРСЕНЕ НА ЛЕКАРСТВО:

„Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус. Има лекарства, които дават добър резултат. Дали са на хининова основа, или друга, някои от тях дават някакъв положителен ефект. Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус. От тези, които помагат, ние сме осигурили максималното количество, което е необходимо към момента. Няма един болен, който да не е лекуван със съответния препарат или лекарство, което да е помагало в други държави“, каза Борисов.

„В 9.00 часа имам среща с технолозите на няколко завода. Имаме промишлени количества от тази субстанция – дексаметазон. В Австралия се тества. С премиера на страната имаме разговор. Таблетирали сме подобно лекарство, но то трябва да мине по всичките стъпки и одобрения, за да го наричаме лекарство, а те са много сложни. Работим много усилено по тази тема“, посочи премиерът.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!