Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Глобата от 77 милиона евро беше минималната сума, която можехме да договорим. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Виена по повод решението на ЕК да глоби БЕХ.

„Страната ни реагира вече повече от 2 години в преговорите, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. В тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании”.

Премиерът заяви, че тогава правителството поискало от парламента да разреши преговорите с Комисията.

„100% не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат: „Не, не се продават тръбите, преговаряйте”. Започнахме от 300 милиона евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Донев около сто пъти, свалихме ги на 150, на 140 . Сега последно на 77 милиона.”

Премиерът Бойко Борисов заяви, че преговорите били тежки и това е минималната сума, която е можело да бъде договорена.

„Всичко останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и само си помислете какво бихте говорили, ако бяхме взели обратното решение – не да платим 77 милиона евро, а да приватизираме и да дадем възможност на големи, чужди компании да влязат и да ни вземат собствеността върху газопреносната система.”

Министър-председателят увери, че глобата няма да бъде платена от хората, а от печалбите на търговските дружества.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук