Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България.

България има ангажимент в договора си с ЕС за приемане на еврото, но решението е тежко и не бива да се взема само от една партия или лидер, затова малко забавихме темпото, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии преди началото на Европейския съвет. На извънредното заседание в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС предстои да обсъдят Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Попитан от медиите относно еврозоната, премиерът Бойко Борисов открои предимствата за страната ни.

„Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата – каза борисов – Ние като държава сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото.“

Премиерът Борисов акцентира върху кохезионната и общата селскостопанска политика, които са важни за България. Министър-председателят добави, че за страната ни също е от значение да бъде запазено правилото „n+3“, което е свързано и с кофинансирането, като даде пример с инфраструктурните проекти.

„При нашите процедури, при нас текат хиляди обжалвания. Това са правилата, ние за две години, особено за големите инфраструктурни проекти, не можем да започнем, камо ли да ги довършим“, аргументира се министър-председателят Борисов.

Според него ако се намалят сроковете, държавите няма да могат да се справят и ще трябва да връщат пари.

„Подготвен съм да съм диалогичен. Ще бъде непрекъснат диалог за компромиси“, заяви премиерът.

По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, каза той и изрази подкрепа за традиционните европейски политики, като същевременно посочи, че за да бъде конкурентоспособен ЕС на САЩ и Китай, е необходимо и отделянето средства за иновации и нови технологии. Българският министър-председател изтъкна и новите амбиции на ЕС в киберсигурността, общата европейска отбрана и Зелената сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!