Борисов

Дни след началото на предизборната кампания ГЕРБ, в лицето на Деница Сачева, Томислав Дончев и Тома Биков, свика конференция с цел да даде оценка за работата на служебното правителство до този момент. 20 минути след началото обаче при въпрос как би изглеждал профилът на евентуалния кандидат за премиер на ГЕРБ с гръм и трясък се появи Бойко Борисов.

Игнорирайки въпроса за бъдещия премиер, Бойко Борисов започна да разказва във вече станалия типичен за него назидателен тон за свършеното от служебното правителство, като същевременно успя да се кара и на журналистите. За 20 минути Борисов обходи всички актуални теми, започвайки от ваксинацията, минавайки през Северна Македония, джипката, ИПОН и стигайки до днешните разпити на бивши прокурори.

Провалиха ваксинацията

„Явно е, че не ви интересува, че провалиха ваксинацията. Не ви интересува, че другите държави ще ни изолират. Ние трябва да отговаряме на въпросите на разни пияници. Всеки ден питахте защо нямаме ваксини“, започна своето изявление Борисов.

Той разкритикува служебното правителство, обвинявайки го в провал на ваксинационния план. „Да дойде еврокомисарка да им отпере шамара, те да им правят план за ваксинация“, посочи той.

Борисов обясни, че след като е обиколил цяла Европа, за да намери ваксини, в крайна сметка служебното правителство е провалило неговите усилия. Припомняме обаче, че още в началото броят не желаещите да се ваксинират беше малък. След като се оказа, че желаещите за ваксинация от първия и втория етап са малко, поетапната ваксинация беше премахната и беше позволено на всички желаещи да се ваксинират, което за кратко доведе до опашки пред пунктовете.

Разпитите в МВР

Борисов плавно премина от темата за ваксините към разпитите на прокурори от днес, като заяви, че е поразучил.

„Става въпрос за някакъв човек от 2009 година. То обаче се оказа някакъв друг човек. А някой чул бил, че някой друг бил уволнен през 2009 година и аз сега трябва да си спомня дали някой е идвал при мен през 2009 година.”

Разпитите Борисов определи като панаир:

„Разиграват целия този панаир не срещу бизнесмени и прокурори, целта съм аз“, смята Борисов. „Ако искате ме сложете на детектор на лъжата“, каза още лидерът на ГЕРБ по отношение на обвиненията срещу него.

Източиха язовир, да се снимат

Борисов не изпусна и отново да коментира темата с нефункциониращите ремонтирани язовири:

„Ходиха източиха язовир, за да се снимат. Източиха го, за да си направят снимка. Те дъждовете ще свършат юни. Трябва да има вода в язовира. Помните и през това минахме миналата година. Даже се замислям дали не ни направиха те този номер миналата година сега, като ги гледам как мислят.”

Припомняме, че става въпрос за проверката на министъра на иконимката Кирил Петков, която показа, че 3 от 10 ремонтирани язовира са празни, защото все още се водят във фаза на строеж, макар че той е приключил преди повече от половин година. Това потвърди и бившият министър на икономиката от ГЕРБ Лъчезар Борисов. Бойко Борисов обаче очевидно не приема тази версия дори и от собствените си хора.

Ода за джипката

Борисов разочарова феновете си и този път включването във Фейсбук не беше от вече станалата известна джипка, като изяви изрично желание това да престане да се коментира:

„Стига с тая джипка, сега се возя на служебната кола на партията, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

„НСО има шест такива коли „Тойота“ „Секвоя“, на тях се возят Румен Радев, Стефан Янев, те ги въртят“, заяви Борисов по повод на много коментира за джипа, с който той предаваше на живо във Фейсбук обиколките си из страната.

„Вчера Трифонов отиде с 3 такива“, каза още Борисов за срещата на лидера на „Има такъв народ“ със студенти в Пловдив.

Ставам разследващ гражданин

В краткото време, с което разполагаше, Борисов успя да се скара и на журналистите за работата, която вършат.

„Толкова ли не се направи едно журналистическо разследване за Спецов. Тези така наречени разследващи журналисти. Значи вие или сте разследващи или не сте разследващи. Щом почнеш да се избираш кое да разследваш, ти вече не можеш да се наричаш с тази брошка „разследващ журналист“. Иначе аз вече ставам разследващ премиер. Разследващ гражданин.“, заяви Борисов очевидно намеквайки за пристрастия и зависимости, макар че само преди няколко месеца самият той заяви, че в България „свободата на словото е най-свободна”.

Това естествено не е първият път, в който бившият премиер си позволява да коментира по подобен начин работата на журналистите, като преди година той ги оприличи на „мисирки”.

Няма да има друг като мен

Попитан как коментира изказването на Слави Трифонов, че бъдещият премиер трябва да е противоположното на Борисов, той спомена, че няма да се намери друг като него.

„Такъв няма да намерите със сигурност. Няма повече никога да видите канцлер на Германия, президент на Франция и премиер на Великобритания да се разхождат в центъра на София“, заключи още бившият премиер, размахвайки назидателно пръст.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!