Бойко Борисов

Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възстановяване, така че продължаваме работата по този въпрос“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като взе участие във видеоконферентна връзка на членовете на Европейския съвет, приключила късно снощи.

 

„Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да  отпушат европейските плащания до държавите членки“, добави Борисов.

Основната тема на вчерашния Съвет е била пандемията, като е била докладвана ситуацията в различните държави членки.

Според Борисов  има няколко страни, в които са въведени много тежки мерки, но данните сочат, че това не е довело задължително до успех. Борисов напомни, че т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си.

„Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви,  парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум“, заяви премиерът.

Относно антигенните тестове министър-председателят посочи, че България е подготвена, като са заделени 15 млн. лв. за тяхното закупуване.

„Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е“, добави Борисов.

По думите му антигенните тестове са важни  и за улесняването на пътуването между европейските държави.

По темата за ваксините премиерът Борисов изрази благодарност към Европейската комисия за бързата й работа и за създаването на необходимите инструменти. Министър-председателят напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност.

„Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, допълни Борисов.

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов е провел работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която са обсъдили резултатите от дискусиите между европейските лидери.

Ето и пълното изказване на премиера след проведените разговори:

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!