Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България.

В пространно телевизионно интервю тази сутрин, премиерът Бойко Борисов говори по много теми. Една от основните беше евентуалното отпадане на мониторинга върху България, осъществяван през последните 12 години. Водещите попитаха министър-председателя не е ли по-добре да имаме външен коректив, който да следи за изпълнението на препоръките в доклада на ЕК.

Премиерът отговори:

„Защо трябва да ни командват отвън, какво сложно има – има върховенство на закона, има правила, спазват се.”

И добави:

„Да не мислите, че в другите държави са по-добре от нас. Знаете ли колко пъти съм се запитвал аз за себе си – в аптеки се продава марихуана в Холандия, на дребно. И ми идва отвътре да ги попитам къде им е складът на едро. Не съм ги питал още.”

Много анализатори смятат, че с този си коментар премиерът Борисов е „отмъстил” на Холандия, която спира България да влезе в Шенген.

През юни външният министър на страната Стеф Блок беше на посещение у нас. Тогава той в прав текст каза, че Холандия продължава да е срещу приемането на България в Шенгенското пространство заради корупцията и трафика на хората

„Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол. Как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това. Нужен е допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система“, каза холандският външен министър на обща пресконференция с българската си колежка Екатерина Захариева.

Само преди 2 дни от Брюксел премиерът Борисов каза:

„Защото сме външна граница. Ако и България, и Гърция, и Румъния са в Шенген, от Гърция бежанците ще отиват директно в Холандия. Затова ни държат извън Шенген нас. Но нас не ни пречи, че не сме в Шенген”.

Припомняме, че в началото на септември, по време на посещението си в Бундестага по покана на партньорите си от германския Християнсоциален съюз (ХСС), българският премиер заяви, че на България вече не ѝ е изгодно да се присъединява към Шенгенското пространство заради имиграционния натиск по границите на Гърция, както и заради факта, че „в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати“.

„Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александър (председателят на групата на ХСС Александер Добринд – бел. ред.) каже  „Вие сте в Шенген, те ще напълнят и България. Имаме хубава поговорка: „Всяко зло за добро“. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген“, обясни тогава Борисов.

Една седмица по-късно премиерът заяви, че никога не е казвал, че България се отказва от Шенген.

„Аз просто им казах, че ми омръзва. Те ни подкрепяли. Ама като ни подкрепят, да ни приемат“, коментира тогава Борисов.

„Аз им казах, че ние отдавна сме в Шенген. Те имат проблем със Шенген. Между Австрия и Германия вече има граница. Тежестта на Шенген, в смисъла който го разбираме, вече го няма“, добави премиерът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!