Министерски съвет се отказва да купува правителствен самолет с отпуснатите над 55 милиона лева. Тези пари ще отидат за ремонтиране на двата стадиона в Пловдив, на „Локомотив“ и „Ботев“, и за ремонт над 50 физкултурни салона в страната. С друга част от сумата ще бъдат изградени нови будки за разпространение на печатни издания на мястото на „Лафка”.

Това обяви преди днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

„Благодаря за грижата, но искам ние да купуваме самолет. Истински ми е мъчно и за пилотите, и за екипажите, и за пътниците, извън мен”, заяви Борисов в отговор на финансовия министър Владислав Горанов, който внесе на Министерски съвет предложението за преразпределение на гласуваните в края на 2019 г. 55 милиона лева допълнителни разходи по бюджета на транспортното министерство.

Борисов съобщи, че онзи ден правителственият самолет пак е отказал, когато е облитал над Бургас. На този етап не може да се каже каква е причината за поредния дефект на машината.

„Сега пак ще платим маса пари, защото отива на ремонт в Женева. Чух всякакви идиоти да се изказват, че едва ли не той (самолетът) бил много готин, а ние искаме да си купим по-хубав – не! Няма да си купим, който иска, после да си купи. Но рискът е за тези, които се изказват срещу него”, категоричен е Борисов.

Част от сумата ще отиде по бюджета на община Пловдив за подобряване на спортната инфраструктура. По предложение на финансовия министър ще бъдат преведени 37 млн. лева за двете спортни съоръжения на Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив.

„Мисля, че по този начин нашите ангажименти към спортната общественост в Пловдив са изпълнени“, заяви финансовият министър Владислав Горанов, а Борисов нареди кметът и общинският съвет да се съберат и да разпределят парите.

Друга част от парите ще отиде и за ремонт на стадиона в Шумен, който е изключително опасен.

Спортният министър Красен Кралев заяви, че за ремонт на физкултурни салони са предвидени до 25 млн. лева.

Транспортният министър Росен Желязков съобщи, че от 1 март Български пощи ще разпространява печатни издания в цялата страна. В момента се уточняват подробностите между издателите и търговците на печатни издания, посочи министърът.

Пред министрите Желязков заяви, че в момента няма друга компания, след като настоящият разпространител обяви, че спира разпространението.

В допълнение министърът обяви, че ще бъдат изградени допълнителни места – будки, за търговия с вестници и списания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!