Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България.

Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна среща на върха на ЕНП. Във фокуса на разговорите на лидерите на ЕНП бе предстоящото заседание на Европейския съвет на 10 и 11 декември, както и темите, които държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще дискутират.

Евробюджетът и пандемията

По темата за приемането европейския бюджет и Пакета за възстановяване, Борисов бе категоричен, че не трябва да се допуска ново забавяне.

„Пандемията постави под изпитание здравните ни системи и националните икономики. Затова е изключително важно да се постигне съгласие. Не бива да има пречки пред бързото възстановяване на Европа“, каза премиерът, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че България подкрепя обвързването на европейските средства със спазването на принципите за върховенство на закона. Министър-председателят изрази своята надежда, че темата ще бъде затворена още в рамките на Германското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на 2020 г.

Ваксината

Лидерите на ЕНП обсъдиха и напредъка по осигуряването на ваксини срещу COVID-19.

“Вярвам, че Европейската агенция по лекарствата и ЕК възможно най-скоро ще одобрят първите ваксини и ще можем да стартираме имунизацията. В България сме готови да посрещнем ваксините още днес. Надявам се с тях по-бързо да си върнем нормалния начин на живот“, каза премиерът Борисов.

Брекзит

В рамките на срещата Бойко Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на главния преговарящ от името на Европейския съюз за „Брекзит“ Мишел Барние за огромните усилия, които са положили и продължават да полагат за преговорите между ЕС и Великобритания за търговското споразумение.

„Имате пълното ни доверие и Ви благодарим за неуморния труд. Искрено се надявам до края на годината да имаме споразумение“, посочи премиерът.

Климатичните промени

Друга тема, която бе във фокуса на разговорите, е за климатичните промени и „Зелената сделка“. Министър-председателят подчерта, че страната ни подкрепя стремежа на ЕК за зелена трансформация. „За нас това е предизвикателство, но и голяма възможност да направим икономиката си по-иновативна и природосъобразна. Разбира се, ние ще разчитаме на подкрепата на ЕК за гарантирането на плавен, справедлив и социално поносим преход“, завърши Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!