Министър-председателят Бойко Борисов определи твърдението, че той контролира медиите като „фалшива новина” и подхвърли, че са възможни промени.

Премиерът даде като пример, че пощите могат да поемат разпространението на печата и да бъде спряно каквото и да е държавно финансиране за медиите.

”Надявам се в парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи – ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата. Защото и това е фалшива новина – кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде. Сега и на Московски ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във Фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: „Бе ти разбрали?“ Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим“, заяви Борисов.

Припомняме, че по-рано тази седмица от ГЕРБ обявиха за манипулативна класацията на организацията ”Репортери без граници”, в която България е на111-о място по свобода на словото.

Борисов вкара в графата ”фалшиви новини” и информациите, че е възможно да подаде оставка след края на българското ротационно председателство на Съвет на ЕС.

„Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега. Растат доходите, най-ниската безработица. Първият мандат като дойдохме, бяха 12-13% безработица. Расте БВП, растат доходите“, коментира Борисов.

Премиерът опроверга и коментари на анализатори в България, които видяха критика към него в програмната реч на френския президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица.

„Някой написал, че Макрон се обърнал към мене да бързаме с реформите. Една дума не е казал по въпроса, а точно обратното. За толкова неща с канцлера са ме помолили да им помогна и да свършим работа. Понеже много ги е яд, защото специален гост в Брюксел на срещата на Франция, Германия, Холандия, Белгия е Борисов, сега в Германия – президентът Макрон и аз – и пак им е неприятно и дай да почваме с фалшивите новини. Едва ли не специален гост съм, но да ми направи забележка. Малко поне да имаха срама”, посочи Борисов.

В частта от речта, посветена на реформите, от които според него има нужда Европейският съюз, Макрон спомена и името на българския премиер Бойко Борисов, което се превърна в акцент на информациите в българските медии.

Заради този интерес в петък от френското посолство у нас разпространиха пълен превод на тази част от изказването на Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!