Срещата между премиера на България Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и петима представители на „синята“ общност завърши. Четири организации на привържениците имаха свои представители, които участваха в дискусията за бъдещето на Левски. Те влязоха в сградата на Министерския съвет малко преди 10:00 часа, а срещата завърши малко след 12 часа.

Поводът за този разговор бе притеснението сред „сините“ фенове, което се породи в последните дни след твърденията на собственика на Левски Васил Божков, че клубът ще фалира, ако му бъде отнет бизнеса с „Национална лотария“. Бизнесменът смята, че до този сценарий ще се стигне, ако бъде приет законопроектът на лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта.

„Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с Левски, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък“, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на Левски.

„Аз също съм левскар. Но вие сте тези, които обвързахте двете теми. ФК Левски е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“, отбеляза премиерът Борисов по време на срещата.

След срещата представителите на основните фенски фракции говориха пред медиите.

„Бойко Борисов и другите политици се съгласиха, че футболът у нас се управлява по погрешен модел”. Това заяви председателят на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян.

„Срещата бе дълга, поговорихме си доста неща, някои от тях съществени, други не. Присъстващите на срещата държавни мъже според мен се съгласиха със становището, че моделът, по който се управлява футбола е погрешен и води до там, където се намира Левски. Беше предложено да си вземем акциите, каквото и да означава това. В общи линии така стоят нещата. Ние отговорихме, че ще си помислим. Това не е първо подобно предложението към нас, Спас Русев също ни казваше да си вземем акциите”, каза Хиндлиян.

Хиндлиян разкри още, че обещания от страна на управляващите не е имало, но според него това не зависи от държавата, а от мажоритарния собственик.

„Под някаква форма Левски е стабилизиран в последната година. От друга страна на всички е ясно, че този модел не е устойчив и може да бъде разклатен във всеки един момент. НКП ще излезе със становище по въпроса. Сега след срещата с Борисов ще взимаме решения“, каза Хиндлиян.

Той отново подчерта, че запалянковците на Левски като цяло не подкрепят идеята за протести, въпреки че на втората среща с Васил Божков имаше фенове, които призоваваха за крайни мерки.

Шефът на фракцията „Ултрас Левски” Адриан Петров изрази личното си мнение, като защити ръководството на клуба. Според него Левски върви по правилен път и ръководството си върши добре работата. Той е попитал премиера Борисов, финансовия министър Горанов и министъра на спорта Кралев: „Кой е виновен? Този, който плаща и ощетява държавата спазвайки закона или тези, които са приели закона?”

„Вярваме, че настоящото ръководство води клуба в правилната посока и има прозрачност в управлението. Дали бизнесът е прозрачен или не, ние няма как да знаем. Не сме разследващ орган. Бяха ни показани документи, от които лично аз не мога да заявя дали г-н Божков е извършил нарушения или не е. Голяма част от парите, вкарани в Левски през последната година, са под формата на дарения и това няма да утежни финансовото състояние на клуба. Това беше потвърдено и от министъра на финансите Владислав Горанов. Феновете изразяват подкрепата си към сегашното ръководство. “, коментира Илия Христов от сдружение „Сини сърца“.

Като цяло феновете се обединиха около това, че Левски се намира в най-доброто си състояние за последните десет години, като погасява редовно задълженията си към държавата и останалите кредитори. Това е било потвърдено и от финансовия министър Владислав Горанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук