Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Правителството ще положи усилия да помогне на клиентите на фалиралото застрахователно дружество „Олимпик”. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети ремонтни дейности в Стара Загора.

„Ще положим всички усилия да помогнем доколкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация”, каза министър-председателят.

Още утре Борисов ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор, за да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство.

„Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера“, добави още Бойко Борисов.

По темата за срива на търговския регистър премиерът Борисов заяви, че са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда.

„Виждате има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата“, каза още премиерът.

Той припомни, че „държавата работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по градовете в страната”.

И добави:

„Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много“, подчерта още премиерът. „Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението“, каза в заключение Борисов.

ПОЗИЦИЯТА НА БСП

„Държавата може и е длъжна да помогне на измамените клиенти на застрахователната компания „Олимпик”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите настояват за извънредно заседание на парламента в началото на новата седмица.

 „Ние смятаме, че държавата има механизъм, а това е българският гаранционен фонд и българският фонд за обезщетения. Тя трябва да плати на хората, да им върне парите, които са дали за „Гражданска отговорност” и след това да претендира пред кипърската страна”, заяви Корнелия Нинова.

В специално интервю за ДЕБАТИ.БГ депутатът от БСП Румен Гечев не изключи възможността „Олимпик” да е собственост на българи, но през офшорни компании. Цялото интервю с проф. Гечев четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!