Бойко Борисов
На снимката: министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече възможността правителството да подаде оставка при загуба на евроизборите, като се аргументира, че „от другата страна няма нищо“, имайки предвид опозицията. В свое обширно интервю пред БНТ той коментира редица проблеми и отговори на въпроси по актуални теми. Борисов бе категоричен, че в разнищването на злоупотребите с имоти и европари ще стигне докрай.

„Тарикатите, които се възползваха, ще връщат пари и ще понесат наказателна отговорност“ – зарече се премиерът.

По думите му управляващата партия сама създава проблемите, които изпитва към момента, и заяви, че сега е времето „да подредим своята къща“.

„Проблемът ми е ГЕРБ, това, което ние си правим в ГЕРБ. БСП не са ми проблем. Злоупотреби с европейски пари има във всички европейски страни. Брюксел прекрасно знае, че българските правоохранителни органи ще размажат злоупотребителите. Благодаря на свободните медии в България, че ни показаха много недъзи“- каза Борисов.

Той отчете като своя грешка, че се е предоверил на своите помощници и съпартийци на ръководни постове, и загова не е успял да предусети идващия имотен скандал.

„Яд ме е, срам ме е, аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мои министър, кмет, да бях отишъл, щях да съм взел по-рано мерки. Сгрешил съм, че не съм се поинтересувал – заяви Борисов по повод скандалите с апартаментите на властта и къщи за гости, строени с европари – Единственият изход от ситуацията е справедливост – виновните, ще връщат ли къщи, ще връщат ли пари – кой с каквото е злоупотребил.“

Борисов атакува политическите си опоненти, особено левицата, като посочи, че те нямат морално право да си представят като коректив на ГЕРБ. При мен единият си е направил асансьор в апартамента, но другите са си вземали сгради с асансьори, припомни премиерът.

„ГЕРБ винаги е побеждавала БСП. Навремето нашите партньори СДС ги подцениха. Всичко хубаво, което се е случвало в тая държава – от метрото до Северната тангента, сме го направили ние… Това, което сме построили, те не могат да го боядисат и изведнъж да ни сложат етикет заради няколко човека, които са решили, че трябва да излязат богати от политиката или са си построили хубави апартаменти, няма да го бъде“, закани се Борисов.

Той бе категоричен, че всички национални катастрофи стават, когато управлява БСП и посочи, че не може да  става сравнение между „…един апартамент с асансьор или една къща за гости в Сандански на фона на милиардите приватизации“.

„Аз съм го направил ГЕРБ и той досега работеше перфектно. Много брутално ще действам, но нека да минат изборите“, продължи Борисов.

Според него Цветан Цветанов е заличил всичко добро, което е направил:

„Аз Цветанов си го обичам като дете, като министър си заложи главата и с „Хизбула“, и с „Наглите“, и с отвличанията, и много работа свърши. От човек с авторитет в партията, заличи всичко добро.“

Премиерът припомни поговрката за лъжицата катран, която разваля цяла каца мед и посочи, че с имотния сканадал Цветанов изсипа точно тази лъжица върху цялата добра работа, която е сваръшил през годините.

„Има един ден в годината за прошка – 26 май, ще видим нашите избиратели дали ще ни простят. Но голяма щета ни се нанесе – призна Борисов – БСП не са ми проблем, проблем ми е моята партия. Ние сега трябва да си подредим нашата къщичка. Да се връщат, да се даряват, да се продават къщите, а органите на реда да си свършат работата.“

Запитан дали ще иска оставката и на земеделския министър Румен Порожанов, Борисов уточни, че прокуратурата не проверява само него, а всички сделки без изключение и всеки ще понесе своята отговорност.

Борисов не пропусна да коментира и политическото поведение на президента Радев, като каза:

„Президента не ми го давайте за пример, той има за какво да се замисли. Дори и в Библията е казано: Първо виж себе си“.

Запитан конкретно дали има намерение да се кандидатира за поста на държавния глава в бъдеще, премиерът категорично заяви, че е „най-голямата глупост“ да се твърди, че обмисля президентски пост. Той припомни, че още по времето, когато беше главен секретар на МВР имаше подобни предположения. Тогава според рейтинга ме е можел „да ги бие“ безусловно, но и по това време, както и досега, не е искал да заема президентския пост.

Относно иконмическите перспективи на България Борисов заяви, че „до 2-3 години Северна България ще бъде променена“. Той обърна внимание на проекта на „Фолксваген“ за инвестиция в нов завод в Югоизточна Европа, където България, Сърбия и Турция са възможни места за построяването му. Спожред премиера до две седмици бордът на директорите на германският автомобилостроител ще пристигне в България за оглед на възможния терен.

Борисов коментира и преговорите за придобиване на нов изтребител и съобщи, че на 7 май българската делегация по преговорите ще замине за САЩ. Ако бъде постигнато споразумение, искане за промяна в бюджета за депозиране на първа вноска по плащането ще бъде внесено в Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!