Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

След над пет часа, разговорите премиерът Бойко Борисов и турският вицепрезидент Фуад Октай завършиха без резултат.

Борисов поиска извинени от Турция заради твърдението на външния й министър Мевлют Чавушоглу за намеса в промените на българския закона за вероизповеданията.

Двамата преговаряха в рамките на четиристранната балканска среща в Снагов край Букурещ.

Разговорът продължи повече от пет часа.

„Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания…Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното…Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи“, подчерта Бойко Борисов след срещата си с Фуат Октай.

Според него „турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста“.

„Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме“, подчерта българският министър-председател и добави: Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало“, каза още Бойко Борисов.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук