Бойко Борисов, Франс Тимерманс
на снимката: премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Франс Тимерманс

ГЕРБ ще приеме поправката в закона, даваща възможност Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да прави проверки независимо от решението на съда.

Това каза пред журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря Франс Тимерманс, който отговаря за наблюдението над правосъдните системи в България и Румъния

„И го информирах за това тълкувателно решение по гражданската конфискация. В най-скоро време ще направим една поправка, в която ще има едно изречение, образно казано, в което се казва, че гражданската конфискация, или КОНПИ това, което е придобито по престъпен начин ще конфискува, а наказателното преследване си върви по другото направление. Голяма подкрепа от негова страна – абсолютно това го удовлетворява“, каза Бойко Борисов от форума на високо равнище „Европейски съюз – Африка“.

Премиерът Борисов разговаря със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс и миналата седмица, по време на срещата на върха на ЕС. И тогава двамата обсъдиха предложените от ГЕРБ промени в закона.

Преди две седмици Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд обяви тълкувателното решение по въпроса може ли държавата, в лицето на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), да поддържа иска за отнемане на незаконно придобито имущество по предишния закон, в случаите когато наказателното дело, по повод на което е започнала проверката на имуществото е било прекратено или пък проверяваният е бил оправдан.

В решението си ВКС обяви, че прекратяването на наказателното дело, както и оправдателната присъда, е абсолютна пречка да се продължава с делото за конфискация на незаконно имущество и то трябва да бъде прекратено.

Решението на ВКС важи само за делата за конфискация, заведени по стария, вече отменен закон, но не по всички такива дела, а само по тези от тях, по които има оправдателна присъда или наказателното производство е прекратено.

По данни на самата КПКОНПИ такива дела до момента са 22.

На 14 декември парламентът прие на първо четене спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Предложението бе подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха „против“, а 25 се въздържаха.

Законодателната инициатива бе на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!