Радев, Московски, Нанков

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта Ивайло Московски подадоха оставки във връзка с катастрофата край Своге, която доведе до смъртта на 17 души и при която бяха ранени над 20 души.

Тримата ключови министри напуснаха постовете си след като премиерът Бойко Борисов поиска това в телефонно обаждане до тях тази сутрин.

Трима министри, отговорни за автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките. Това е поискал премиерът Бойко Борисов в петък сутрин.

И тримата министри още в неделя сутринта след катастрофата са заявили, че са готови да понесат политическа отговорност за трагедията. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.

Подадохме оставки, защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на пресконференция в Министерския съвет.

Той обаче коментира, че тримата нямат вина конкретно за случилото се, тъй като ремонтите на пътя и останалите обстоятелства около трагедията не са лично по тяхна вина, но трябва все пак някой да понесе отговорност за станалото.

„Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия“, допълни вътрешният министър в оставка.

Министърът на регионалното развитие в оставка също подчерта, че оставките са акт на поемане на политическа отговорност.

„Това са оставки по линия на тези министерства, поета е политическа отговорност. Отговорността за тях е личен акт. Ние ги депозирахме по волята си още преди 5 дни. Проблемите трябва да бъдат решени. Жертвите на пътя трябва да намалеят“, заяви Нанков.

По негови думи проблемът в случая е, че не е имало достатъчно добра координация между институциите и че не е упражняван контрол в достатъчно висока степен. Валентин Радев допълни, че на фона на тази трагедия статистиката показва спад в броя на пътнотранспортните произшествия за същия период на миналата година и уточни, че през 2017 те са били 1000, а през тази са 600. Радев подчерта, че много неща се правят за намаляване на инцидентите на пътя с промените, които в момента се правят в Закона за движение по пътищата.

На брифинга не присъства министърът на транспорта Ивайло Московски, който по думите на Николай Нанков е в болнични.

Спешен коалиционен съвет заради оставките на тримата министри искат от ВМРО. Според народния представител Искрен Веселинов, с този ход се цели да се тушира общественото напрежение, но има опасност да не се довърши разкриването на истински отговорните лица за трагедията край Своге. Веселинов каза, че ходът на ГЕРБ е бил изненада за тях и решението не е било обсъждано с никой от „Обединени патриоти“. Според него оставката на Нанков не е добра новина за сектора.

БСП смята, че оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента.

„Истината е следната – камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек“, каза Кирил Добрев.

Червените като политическа сила не са изненадани от оставките и ги намират за доста закъснели, но смятат, че има още две възлови ведомства, където оставките също са много закъснели – задължителна оставката на Цецка Цачева и на Румен Порожанов.

ГЕРБ попитаха кога БСП и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност.

„Не приемаме нито една тезите на БСП, особено тези, свързани с корупцията. Кога БСП и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност?“, попита Тома Биков.

От партията са категорични, че оставките на тримата министри е политическа отговорност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук