„След Берлин и Париж – Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия, ЕС е нашето семейсто, Турция – най-големият ни европейски съсед. Трябва да положим усилия, особено по време на председателството на ЕС, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция – с много такт и дипломация”. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара.

Борисов е на еднодневно официално посещение в Турция.

Българският премиер се надява „да се върне добрият тон и толерантостта“ след някои по-остри, по оценката му, европейски изказвания напоследък срещу Турция.

Бойко Борисов за отношенията Турция – ЕС

„Ако трябва да бъдем реалисти – отношенията между Турция и ЕС са на най-ниската си точка. Изговориха се неща, които в нормална обстановка не биха се казали.                 Само, че много от държавите в ЕС са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел – с тактика и дипломация да се опитаме да възобновим отношенията отпреди две години – когато лидерите на Европа идваха в Турция и подписахме в Брюксел споразумение. И Турция понесе бежанската вълна. Това трябва да продължи да работи, защото никой не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи“, заяви Борисов.

За газовата карта и за „Турски поток”

По енергийната тема и газовия инфраструктурен проект „Турски  поток”, българският премиер има опасения, че

„След прекрояването на газовата карта газът през Украйна за Турция през България най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Не можем да допуснем това и се надявам със следващите ни разговори, чрез реверса, който притежаваме, за 15,7 милиарда кубически метра газ, който сме договорили в пътната карта с Русия, това да се случи“, съобщи Бойко Борисов.   

Премиерът на Турция за преговорния процес с ЕС и за преврата на 15 юли 2016-а

„Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС. На срещата на НАТО президентът Ердоган демонстрира тази воля и желание“, каза домакинът Бинали Йълдъръм.

За разлика от Европа, която „реагира по-скоро с мълчание“ на опита за преврат на 15 юли миналата тодина срещу президента Реджеп Ердоган, то България и премиерът Борисов „открито осъдихте тези действия, не се ограничихте с това, но и лично посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ и президент.

Двете държави имат стабилни връзки, имаме много допирни точки и добре изградени близки отношения.

България има принос за подкрепа на регионалната сигурност, надяваме се това да продължи в бъдеще“, подчерта Йълдъръм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук