„Провали ли се светът с COVID-19 – провали се! Имаше ли солидарност – нямаше! Бяхме ли неподготвени – категорично неподготвени!“ Така премиерът Бойко Борисов коментира на стратегически форум в словенския град Блед реакцията на ЕС по отношение на пандемията от коронавирус, съобщава bTV.

Борисов участва в лидерския панел, който дискутира бъдещето на Европа след Брекзит и кризата, предизвикана от COVID-19. Сред другите лидери са премиерите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия и Италия, президентът на Сърбия и шефът на Международния валутен фонд.

„Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили”, заяви още Борисов в изказването си пред участниците във форума, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна.

„Още нямаме ваксина“, добави българският премиер.

Според министър-председателя Борисов предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

„Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Премиерът приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро.

В речта си премиерът Борисов акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа – Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост.

Преди началото на форума Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата обсъдиха инициативата „Три морета“, в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Премиерът отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

И посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии и бизнеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!