Докато съществува „висока степен на вероятност”, но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съвет подкрепи Великобритания в обвиненията й спрямо Русия, че е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В Брюксел Борисов каза, че още след като се върне в България ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС за отзоваването на посланика на Общността в Москва и намерението на европейски държави да прогонят руски дипломати.

Припомняме, че късно снощи Европейският съвет реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на съпричастност с Великобритания, която обвинява Москва за нападението с боен газ срещу Скрипал.

Участници в заседанието добавиха, че от следващата седмица „много държави” в ЕС ще експулсират руски дипломатически представители.

Борисов смята, че въпреки Брекзит, ЕС и Лондон са показали единомислие.

Оттук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици.

„Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос”, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

И добави:

„Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите”.

Премиерът поясни, че е поискал повече доказателства за вината на Русия в отравянето на Скрипал.

„Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във „висока степен на вероятност“ има думата „вероятност“. Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме”, посочи премиерът.

Бойко Борисов каза, че за съжаление сме в положение, по-тежко от Студената война.

„По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство”, коментира премиерът.

И припомни, че преди има много „геостратегически играчи, много конфликти и много малко отворени канали за диалог и комуникация”. Няма по-лошо от войната, каза в заключение Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук