Бойко Борисов

„Ако погледнем кой е най-подготвен за премиер в такива кризи – това съм аз. Но за голямо съжаление и на Румен Радев, и на мен – едната част от българите искат да изчегъртат нас, а друга – него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Той използва по много интересен начин името на кандидатът за президент Лозан Панов, като го даде за пример, какъв трябва да бъде евентуалният премиер, издигнат от ГЕРБ.

„Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели – ще раздели държавата. Ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев – но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си – говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори с другите политически партии”, обясни модела, по който ще подходят от ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че няма да залага на експертен състав и нарече евентуално експертно правителство „измишльотина“, защото „едно е експертността, друго е политическата програма“.

Борисов обясни и от кого ГЕРБ ще търси евентуална подкрепа при съставяне на правителство.

„Нашите естествени съюзници са „Да, България” и партията на Кирил Петков и Асен Василев. Оттам нататък Христо Иванов и компания се договориха с ДПС в предишния парламент, за да си изберат комисиите и ръководството на парламента. На ДПС дадоха двете най-големи комисии”, посочи още лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и отношенията си с ДПС, и заяви, че би се отзовал на разговор с тях.

„Когато съм имал работа с ДПС е идвал Карадайъ, идвал е и Пеевски с него – и сме договаряли за тези райони, където имат кметове, какво трябва да се построи или направи. Когато ми е трябвало те да ми подпомогнат бюджета, ДПС ми подкрепиха бюджета. Когато трябваше да купим F-16 нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ни трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ако ни трябват, или ако те искат разговор с нас – ще се отзовем. За спекулациите – с ДПС бяха Христо Иванов, Слави Трифонов, Мая, Дончева и всички останали в предишния парламент срещу ГЕРБ”, каза още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук