Премиерът Бойко Борисов изненадващо дойде днес в парламента и заедно с лидера на НФСБ Валери Симеонов и председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обявиха предложението да се намали ДДС-то до 9% за ресторантите и хотелите.

Министър-председателят заяви, че предложението ще бъде оформено в отделен закон още утре. Той посочи, че Владислав Горанов и Менда Стоянова са категорично против, тъй като смятат, че това е груба грешка. По негови думи обаче решението е политическо, защото срещу тях стоят политически партии, които искат не само това ДДС да падне.

„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките 60 на 40″, каза още Борисов.

На въпрос дали Борисов има доверие на финансовия министър, Борисов отговори, че му вярва, но въпреки това той не му е началник и ако не е съгласен с взетите от него решения, може да си подаде оставката.

По отношение на приетата мярка Борисов добави още:

„Това да бъде до 2021 г., ако разбира се работи добре, защото браншът счита, че това ще нанася повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията“, заяви още Борисов.

Той припомни важността на изолацията и маските.

„Така че 9 % за ресторанти и хотели, утре ще го оформим в отделен законопроект. Ние подкрепяме колегите, които го внесоха. Само че нашето предложение настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък“, изтъкна още премиерът.

Валери Симеонов от своя страна каза, че подкрепя намаляването на ДДС-то.

„И към настоящия момент във всички туристически обекти цари едно двуличие, една неравнопоставеност между хотелските стаи, хотелите като места за настаняване и заведенията за хранене към същия хотел“, каза още Симеонов.

Валери Симеонов посочи, че мярката за намаляване на данъците на ресторантите и развлекателния сектор ще бъде временна, а тази за книгите най-вероятно ще остане за постоянно.

Борисов посочи още, че отварянето на моловете на този етап не би било правилно, тъй като там традиционно се получават големи струпвания на хора, които в конкретната обстановка биха били опасни за здравето на гражданите.

По-рано днес премиерът се срещна с представителите на бранша и се разбраха за въпросното намаление на ставката на ДДС-то. И пред тях Борисов заяви, че не среща подкрепата на колегите си, но го прави, за да помогне на бизнеса.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!