По думите на премиера Бойко Борисов въздухът в столицата ще е мръсен, „докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч…“. Това е позицията на премиера Бойко Борисов, изразена на заседанието на кабинета на 10 януари, става ясно от публикуваната стенограма.

Правителството обсъжда присъединяване на нашата страна към делото, което Полша води срещу еврокомисията заради новите по-строги изисквания за вредните емисии на тецовете, които изгарят въглища. По този показател редица анализи сочат държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2” за най-мръсна електроцентрала в цяла Европа. Подобни са констатациите и за други мощности като свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобовдол”.

България пък може да се „похвали” с най-вредния въздух.

„Посоченото решение включва емисионни нива на вредни вещества в атмосферата, които са прекалено амбициозни и икономически нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, работещи с местни лигнитни въглища”, коментира екоминистърът Нено Димов, който допълва, че в Брюксел не са отчели „в достатъчна степен спецификите на целия отрасъл”.

Той отбелязва, че спиране на тецовете ще доведе до скок в цената на тока, масово преминаване на твърдо гориво за отопление и ново замърсяване на въздуха. Енергийният министър Теменужка Петкова посочва, че може да се търси дерогация от европравилата за нашите централи, за да не се застрашава енергийната сигурност, пишв bTV.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!