бюрокрацията

Край на бюрокрацията и километричните опашки пред КАТ при регистрацията на кола. Облекчава се режимът при пренасянето на документи между институциите. До две-три седмици покупката на автомобил ще става само с лична карта и нотариус.

Нов софтуер ще направи възможно след изповядване на сделката, нотариусите да подават цялата информация към Пътна полиция, а собственикът веднага да си вземе готовия талон за колата от КАТ.

Облекчението ще важи по-скоро за купуването на коли, които са вече регистрирани в България. В момента при покупко-продажба на кола, старият и новият притежател удостоверяват смяната на собствеността, а в КАТ се предоставят куп документи, за да се вземе нов талон. С промените това отпада.

Това са част от мерките, които предприема правителството за облекчаване на бюрократичния режим за граждани и бизнес. Инициативата е на премиера Бойко Борисов.

Когато има административна тежест или когато хората губят дни, за да извадят един документ или той непрекъснато му се иска – всичко това създава усещане за тревожност, за корупция и за напрежение в обществото”, коментира Борисов по време на свиканата от него среща за намаляване на административната тежест в частния и обществения сектор.

бюрокрацията
На снимката: Среща в Министерски съвет за мерките за намаляване на бюрокрацията

Стремежът е гражданите и бизнесът да не се редят на гише след гише.

Прекрасно всички знаем къде са местата, в които се формират опашките и най-голямото напрежение. Там, където е необходимо, ще се вложат средства. Въпросът е с общините и общинските администрации да постигнем синхрон, така че навсякъде това да се получи“, каза още Борисов.

Връзката между данните в регистрите на отделните институции ще става постепенно, но това ще бъде „ядрото на административната реформа” подготвяна от кабинета, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

И това, което се надявам да бъде факт още следващата седмица. Ще стартираме заедно с вас една процедура: На първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път ще видим кои услуги се базират изцяло на тези регистри, чрез подходящи промени, включително и в законодателството ще задължим всички да престанат да искат справка, документ от гражданите при предоставяне на услугата, да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път”, посочи Дончев.

В най-кратки срокове отпада и свидетелството за съдимост. Данните от него ще се предоставят служебно по електронен път, но предимно при постъпване на работа в държавната администрация, а не толкова за частните фирми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук