За първи път след напускането от Цветанов на ръководството на ГЕРБ премиерът Борисов направи коментар на промените в ГЕРБ. Ето и неговото изказване:

„Резултатите са добри. Победата е категорична и оставките в БСП го доказват. Какво повече да коментираме, когато си победил скромността изисква да си мълчиш. Има достатъчно платени хора, социолози и политолози, които обикалят студиата и коментират. Да им оставим тази възможност.

Оставката на Цветанов беше негово желание, и, както той каза, доверието между нас по много теми го няма. Няма трети вариант, вариантите бяха – напуска ръководните постове в партията, спира да се изявява по медиите и остава да работи в централата като редови член. Той това не го искаше и напусна изцяло. Избирането на негов заместник е работа на централата и на конгреса… Мисля, че с двама заместници ще се справя и с премиерските си задължения. Ще свикаме конгрес на партията на 7 юли. Уставът изисква освабождаването да стане така. Ще освободим и Румяна Бъчварова, защото отива посланик. На нейно място като шеф на кабинета ще е Деница /Желева – бел. ред./.

Не съм доволен от работата на някои структури. Събрах областните ръководители, направихме анализ. Колко снимки ми дадоха на построено, направено и какво се иска от нас. Разбраха ме мисля добре… Не може в Ямбол да направим всичко, и да не спечелим изборите или в Плевен – какво ли не се направи там. Там нямаше водоснабдяване,  нямаше канализация, водни цикли. Какво ли не се прави. Или в Добрич.

След една седмица пак ще ги събера. Исках днес, преди да си отидат, да ги успокоя, че който си е вършил работата досега, ще си я върши пак. Името на Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия, тъй като досега има лидер, заместник председателят през другото време се занимаваше той със партията и ролята на Изпълнителната комисия досега беше много слаба, да не кажа проформа. Ще създам един орган за контрол вътре в самата партия. За сигнали, жалби и оплаквания. Говоря за тези извън престъпления, тези които са си позволили, както тези в Пловдив, да сочи тавана, видяхте какво му се случи. Да сочи нагоре, сиреч на високото са парите. Имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта да се свържат бързо с мен.

Аз мисля, че това беше очаквано. Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха на моменти с мен, но винаги народът ми е давал кредит на доверие и аз много внимателно винаги съм разчитал какво се иска от мен. Така че построено, направено, в образованието, днес разбрах, че президентът е видял едни прекрасни училища, които сме ремонтирали и направили. В рамките на няколко години над милиард се вкараха в образователна инфраструктура. Върви с пълна сила и увеличението на заплащането на учителите.

… Дайте да си говорим сериозно по тези теми /за местните избори – бел. ред./. Всеки има роля. Разбира се аз благодарих с последното изречение на свършеното от колегата, така че дотолкова. Не помните ли, аз влязох в избори, когато направих ГЕРБ с 90 % рейтинг. Да не казвам, че магаре да бях вързал за депутат те ще го изберат. Стига с тези глупости.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!