Налагат се нови промени и в Закона за движение по пътищата, в Наредбата за използване на наркотици и правилата за строеж на пътища и магистрали,  за да бъде спряна колкото е възможно по-бързо войната по пътищата.

Сред мерките е купуването на още камери, допълнително ­изчистване на процедурата за тестване на водачите за наркотици, защото се хващат все повече случаи на дрогирани по пътя. Продължаваме да правим пътища „по съветски норми отпреди 30 години“. Така обобщи премиерът Борисов задачите по конкретната точка на свиканото днес при него извънредно министерско заседание.

”Интересува ме какво можем да направим по линия на Регионалното министерство – мантинели, кръгови движения, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот не само, че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват. Каквито трябват още законодателни промени, колкото трябват пари за камери, колкото трябват пари за контрол. На 1 юни отриват сезона! Така да се организират, че от 1 юни служителите на КАТ и полицията да на денонощен контрол“, нареди премиерът.

”Сроковете за предложения са много кратки,­ буквално до понеделник”, каза вътрешният министър Радев. Освен за камерите той говори и за необходимостта от оперативно свързване на информационните системи на различните институции, министерства и звена. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски докладва за спешно съгласуване на варианти за обединяване на контролните органи по пътищата.

Законът за движението по пътищата ще бъде разделен или на две, или на три части. Едната част ще е само за пътищата, втората е за техническите изисквания за превозните средства, и ако се обособи трета част,­ ще е за обучението на водачите, каза Московски.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!