Всеки ден Лозан Панов. Лозан Панов каза това, Лозан Панов каза онова. Това е най-голямата му грешка – Лозан Панов да си гледа съда.  Той е председател на висшите съдии, най-отгоре на всички.  Ако ние започнем  всеки ден да коментираме делата на съдиите, знаете ли какви декларации ще паднат. Съдиите  трябва да си коментират тяхната работа – защо в Германия един го осъдиха на четири години затвор, а друг, за същото тук го оправдаха…

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова тв дискусията около съдебната реформа и обявените идеи от  председателя на ВКС Лозан Панов за по-дълбоки промени,   засягащи и мястото на прокуратурата.

Позицията на Борисов – кой на какво има право, напомни категоричността,  с която правосъдният министър Цецка Цачева  предложи на Панов да стане депутат и тогава да има мнение за промените в съдебната властта, коментира престижното правно издание „Де факто”.

Премиерът коментира специално  темата има ли и възможни ли са умишлени действия, свързано с инцидента със мерцедеса на НСО на председателя на ВКС Лозан Панов. Панов сигнализира, вкл. на среща с президента, че е имало разхлабени болтове на автомобила, с който е имал пътуване в страната. Прокуратурата направи проверка и съобщи, че няма основания за разследване, защото случаят се дължи на „саморазвили се болтове”.

 „Ние имаме много такива случаи и сами си завиваме болтовете на ръка”, разясни премиерът Борисов и препоръча ,който иска  да следи с камери в гаража какво става с автомобилите на НСО.

„Пратете един с камера долу, те се смеят. Понеже са ни на по 8-9 години колите, леглата на болтовете се сменят“ . Шофьорите му могли да кажат, че такива случаи имало често. Затова всеки ден шофьорите в НСО били длъжни да подпишат, че лично проверяват болтовете.

„Лозан Панов,  пак се движи с държавна кола на съда,  ще назначим един човек всяка сутрин да му завива болтовете“, ангажира се Бойко Борисов с доза ирония.

За същностната съдебна  реформа премиерът каза, че вече направеното дава резултати. Предишният кабинет на ГЕРБ, коментира той, „ сбъдна мечтата на съдиите за пряк избор на представителите му  във ВСС, вече гласуваха онлайн, мажоритарно за всеки, който искаха да ги представлява и резултатът е налице.

Следва парламентът, в квотата си за ВСС от 50%, ще избира членовете с две трети мнозинство. Сиреч, кандидатурите трябва да са безспорни, което гарантира възможно най-добрия  ВСС”, подчерта министър-председателят.

„Премиерът не взе отношение по един от най-важните въпроси, свързани с независимостта на „правителството” на съдебната власт –  докога политиците ще избират половината ВСС,  вместо квотата им да бъде свита поне до една трета. Така, както препоръча Венцианската комисия  на СЕ още преди години, каквито са и препоръките на Консултативният съвет на европейските съдии в Становище №10 от 2007 г.”, обръща внимание и припомня „Де факто”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук