Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук. По думите му, броят на завърналите се в родината българи се е увеличил с 4 пъти за 2012-2018 г.

„Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично, много българи потърсиха своя шанс за оцеляване и развитие зад граница. През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни“, заяви Борисов.

Той подчерта, че днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна.

„Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи. Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда. Всеки един българин е важен за страната ни! Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи“, написа още Борисов.

Изводът се доказва и от публикувано в Евростат изследване:

През 2017г. 25 597 души са имигрирали в България. От тях 13 060 са българите, които са се завърнали в родината си. От останалите 648 са от ЕС, 11 817 са граждани на държава извън ЕС, 44 не са заявили от коя страна идват.

През 2016г. у нас са се завърнали 9 254 български граждани, показват още данните на „Евростат”.

2015-та техният брой е бил 10 722, 2014-та – 9 502.

Тоест, можем да направим изводът, че все повече български граждани се завръщат в страната ни.

И още едно заключение – данните са контрапункт на коментарите, че все повече български граждани предпочитат трайно да се установят в друга държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!