Бойко Ноев
на снимката: Бойко Ноев

Има поне още един човек, който е идвал в България, две седмици преди да бъде отровен бизнесменът Емилиян Гебрев. Това каза пред БНР бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

По думите му, това твърди разследването на Великобритания.

„Според българските закони собственикът върху едно АД е този, който държи акциите и който е вписан в книгата на акционерите. По тези параметри собственикът (на „Дунарит“) е Емилиян Гебрев. Това е! Покушението не е само срещу Гебрев, а срещу сина му и икономическия му директор, което може да се счита за опит за масово убийство“, каза Бойко Ноев.

И добави:

„Ясно е досега, че това не е случайно. Ясно е, че и в случая при Гебрев, и в случая във Великобритания участват едни и същи лица. Ясно е, че отровата, която е била използвана, е от едно семейство“, добави Ноев.

Той очаква тази или следващата седмица да се появят нови имена на руски граждани, които са пътували до България по това време.

„Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот. През март и април 2015 година в Сопот има два пъти мощни производствени аварии – два взрива. Това съвпада с пребиването на това лице. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия“, твърди Ноев.

Той добави, че откакто министър е Емил Караниколов, се наблюдава пробив в българските позиции по въпроса за лицензите за оръжия.

„Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва „с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…“. Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси“.

Бившият военен министър каза още, че в проекта, който руската страна е връчила на българската се казва, че България прекратява военното си производство по документацията, предоставена от Русия.

„Ето това иска руската страна от България. По този въпрос Министерство на икономиката, под ръководството на Караниколов, е направило пробив. От два месеца насам, по разпореждане на Караниколов, държавните предприятия – ВМЗ „Сопот“, НИТИ (Научно-изследователски технологичен институт б.р.), „Кинтекс“ и „Авионамс“, са напуснали СБОИ – Сдружението на българската оръжейна индустрия, на което акад. Воденичаров е съпредседател. Държавните предприятия, под ръководството на Караниколов, обвиняват ръководството на СБОИ, че използва организацията за лични цели. Затова не виждам за какво ще говорят академик Воденичаров и синдикатите с Караниколов. С Каракачанов – да, тъй като той е принципал на бъдещите модернизационни проекти, но Караниколов е сред хората, които заемат една позиция, която аз бих казал, е позиция за разрушаване на българската оръжейна индустрия“.

Ноев допълни, че е готов да отиде в ДАНС заедно с Караниколов или да влезе в дебат с него:

„Много неща, които господин Караниколов говори, не са верни и аз съм готов да седна заедно с него в едно студио“.

Караниколов има „пряко отношение“ към офшорна фирма и нейна „атака“ срещу дружествата „Дунарит“ и ЕМКО, каза още бившият министър и нарече това „недопустимо“.

Той поиска отговор от министъра на този въпрос, както и да коментира следното:

„В момента се говори, че се подготвя приватизацията или частичната приватизация на ВМЗ-Сопот, което е в забранителния списък. Подготвя се продажбата на 40% от ВМЗ-Сопот на бизнесмени от Залива (Персийския залив – б.р.). По тези въпроси имам много свидетелства от хора в държавната администрация“.

В момента над „ВМЗ-Сопот“ е надвиснал международен арбитраж във Вашингтон за щети до 50 милиона евро за щети, които ВМЗ-Сопот е нанесъл на частна собственост по времето на министър Караниколов, а Министерството на икономиката се опитва да прикрие това, каза още Ноев.

От своя страна настоящият военен министър Красимир Каракачанов заяви, че България няма да преговаря с Русия за оръжейните лицензи.

„Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни”, коментира министърът.

На въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия, Каракачанов отговори, че за последните 30 година не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс.

„В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи“, коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

„Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика“, каза Каракачанов.

И добави:

„България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс“, допълни.

Каракачанов не коментира членството в СБОИ на дружества под шапката на Министерството на икономиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!