Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

Вътрешният министър Бойко Рашков ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев. Това обяви днес той в интервю за БНР. 

Поводът е информация, че прокуратурата е получила указание да неглижира полицейския труд и то по разкрития, свързани с осигуряването на честни избори.

По думите му Бойко Борисов управлява прокуратурата, а в момента се налагат радикални промени в нея, защото в два последователни мандата на главни прокурори тя е превърната в политически придатък.

„Трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не си изпълнява ролята на висш орган на съдебната власт“, обясни той.

Въпреки това той заяви, че няма очакване кадровият орган на съдебната власт да предприеме някакви действия и сигналът му целял да покаже безполезността на този състав на ВСС.

Призова следващият парламент да направи радикални реформи в прокуратурата, които да премахнат субординацията и зависимостта на прокурорите от горестоящите и от главния прокурор. По думите му това не изисква свикване на Велико Народно събрание. Отделен според него е въпросът за нарушенията, които са допуснали определени прокурори и за тях е нужна реакция на ВСС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!