Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

Вътрешният министър Бойко Рашков влезе в пореден сблъсък с ДПС заради съмнения за изборни злоупотреби по време на днешното парламентарно заседания. Този път акцент бяха подвижните урни, които се използваха масово по време на изборите, заради ковид пандемията. 

По думите на Бойко Рашков на много места в страната са получавани данни и са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември именно заради големия брой подвижни избирателни секции.

„Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи“, заяви министърът пред депутатите.

Той акцентира, че сред рекордьорите е Разград и по-конкретно – Гурково.

ДПС се възмутиха

От ДПС се възмутиха, че на прицел са взети „най-слабите и уязвимите, хората със специални нужди“. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дори напусна пленарната зала. Акцентираха, че подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката – над 600 хил са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни.

От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?“, попитаха Рашков от движението.

Рашков отрече да е разпореждал полиция да влиза в домовете на български граждани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук