Бойко Станкушев
На снимката: Бойко Станкушев

Нашата НПО има голямото желание да си сътрудничи с институциите, въпреки че отстрани за някого може да изглежда, че се конфронтираме с тях, като ги разследваме, заяви ръководителят на организацията за журналистически разследвания „Антикорупционен фонд“ Бойко Станкушев в интервю за „Дебати.бг“. По думите му обаче институциите често са пасивни. Тава не демотивира разследващите журналисти, тъй като те са наясно с положението в българските институции и са приели факта, че за промяната ще е необходимо време, сподели Станкушев.

„…Истината е, че имаме изключително доброто намерение и да сътрудничим с тях. Опитваме се да ги подкрепяме, да осветляваме корупционните практики, неетичното поведение, конфликтите на интереси, търговията с влияние и други лоши управленски практики. Ние не се опитваме да вършим работата на институциите. Основният ни инструмент е да подаваме сигнали и да се стремим да улесняваме тяхната работа, като в някои случаи детайлно им указваме какви точно са извършените нарушения и ли престъпления и какво да проверяват. Общо взето, от време на време при повод светваме едни червени лампички. За съжаление много често тази информация, дори давана наготово, отива в някакви кошчета без да получим отговор или получаваме, че няма проблем. Честно казано, в повечето случаи не получаваме отговор“ – разкри журналистът.

По думите на Станкушев институциите мълчат дори и в някои случаи, в които събраната информация изглежда неопровержима, и той посочи това явление като най-големия проблем на сегашния етап на развитие на административно-политическата система. Бойко Станкушев даде и примери, като изявлението на министър Терзийски, че пред станалия широко известен ресторант „Осемте джуджета“ не е имало патрулни коли на полицията определени случаи, докато за такива са свидетелствали много журналисти и граждани. По думите му разследванията на „Антикорупционен фонд“ имат точно обратния ефект сред обществеността – тя живо се интересува, за което говорят стотиците хиляди гледания на техните материали, качени в интернет.

Цялото интервю с Бойко Станкушев очаквайте по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!