Димитър Радев
Управителят на БНБ Димитър Радев

Намерението да се задържи бюджетният дефицит в рамките на 3 на сто от БВП е „стъпка в правилната посока“. В същото време наличието на отрицателна разлика между приходите и разходите на държавната хазна говори за „продължаваща фискална експанзия“, която не е фактор за ограничаване на инфлацията, а точно обратното. Изключително важно е да се работи за синхронизиране на фискалните и монетарните условия.

Това заяви пред БТА управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в първото си интервю, след като бе преизбран на поста. За него 1 януари 2025 г. остава целева дата за приемане на еврото.

“Участието в икономически и паричен съюз с исторически по-ниска инфлация, какъвто е еврозоната, е фактор при равни други

условия за по-добър контрол

на инфлационните процеси, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Това показват всички данни от създаването на еврозоната до днес“, коментира Радев.

„Няма неочаквани развития от приемането на Хърватия в еврозоната. Кредитният рейтинг на страната, който преди приемането в еврозоната беше по-лош от този на България, вече е по-добър, с което значително се подобриха условията за нейното финансиране. Инфлацията намалява, а не се увеличава. Има бум в туризма и инвестициите.

Контактът с нашите хърватски колеги е много добър. Ние им помагахме в началото, когато бяхме лидери в процеса, сега разчитаме на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на останалите централни банки от еврозоната“, казва още Димитър Радев.

Той посочи, че на последното си заседание

Управителният съвет на БНБ е взел решение

да „бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци“. Това означава, че върху евромонетите ще бъдат запазени образите на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски – на монетата от 2 евро, като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“. Освен това се предвижда думата „стотинки“ също да бъде запазена при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.

Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в Координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение,

проектите ще бъдат представени

на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната.

„БНБ провежда системна и последователна политика на затягане на монетарните условия. Последната стъпка в това отношение в сила от 1 юли т.г. е увеличението на 12 процента на задължителните минимални резерви, които банките трябва да съхраняват в БНБ. На практика това означава изтегляне на няколко милиарда лева от търговските банки. Целта е да се намали кредитната експанзия на банките, преди всичко в сегмента на жилищните кредити. Това ще натисне надолу търсенето и потреблението, а следователно и инфлацията“, коментира Радев.

„Решенията за затягане на монетарните условия са трудни решения за всяка една централна банка. Те трябва да бъдат калибрирани по такъв начин, че да помогнат за овладяване на инфлацията, без да стагнират икономиката. И това е, което ние правим и ще правим в хоризонта на тази и до голяма степен следващата година“, посочи още той.

Според него темповете на кредитна експанзия намаляват.

„Ние въздействаме на процеса чрез три групи от мерки. Първо, използвайки наличните инструменти на паричната политика – например, посоченото вече решение за увеличаване на задължителните минимални резерви. Второ, използвайки инструментите на надзорната и макропруденциалната политика – например, увеличението на антицикличния капиталов буфер. И трето, ускоряване на трансмисията на паричната политика на ЕЦБ, която преследва същата цел. Следим внимателно процеса и сме готови да активираме допълнителни мерки, ако това е необходимо“, заявява Димитър Радев.

„Повишаването на лихвите у нас протича по-бавно, поради високата ликвидност на банковата ни система. Тенденцията към увеличение ще се очертае по-ясно към края на тази и през следващата година. И това се отнася както за лихвите по депозитите, така и за лихвите по кредитите“, каза още той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук