Курсът на бразилския реал отбеляза в четвъртък исторически спад спрямо американския долар, предава ТАСС. В края на търговията за деня един долар се продаваше за 4,196 реала.

Предишният негативен рекорд беше регистриран на 21 януари 2016 години, когато един долар се разменяше срещу 4,166 реала.

Индексът Bovesta на фондовата борса в Сао Пауло също регистрира спад в четвъртък — с 0,66% до 74627 пункта.

Спадът на националната валута е причинен, както от външни, така и от вътрешни фактори. Към първите спада икономическата ситуация в Турция, където Централната банка повиши основната лихва до 24%, а към вторите — неопределеността, свързана с предстоящите в страната президентски избори.

Общите (президентски, парламентарни и губернаторски) избори в Бразилия ще се проведат на 7 октомври. Евентуален втори тур е насрочен за 28 октомври.

Според социологическите прогнози фаворит за президент е крайнодесният депутат от Социаллибералната партия Жаир Болсонару, който миналата седмица беше сериозно ранен от нападател по време на предизборна проява. В нощта срещу четвъртък Болсонару претърпя втора операция и няма да може да се включи в предизборната кампания поне до първия тур.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!