Брекзит идва, но този път наистина. Промените за пътуващите от страните – членки на Европейския съюз, към Великобритания  в началото обаче няма да са големи.

Първият период след приключването на Брекзит на 31-и януари ще бъде преходна фаза. Поради това до края на 2020г. промените няма да бъдат значителни. Въпреки това TRAVELBOOK.de пояснява за какво трябва да внимават пътуващите.

Влизане в страната

Според Федералното министерство на външните работи (AA) личните карти на гражданите на ЕС ще продължат да бъдат достатъчни за пътуване до Обединеното кралство. Освен това влизането ще бъде възможно и с паспорт. Притежанието на паспорт все пак няма да бъде задължително при наличие на валидна лична карта.

Полети

Германската асоциация за пътуване (DRV) обявява, че няма да има промяна в полетните връзки до и от Великобритания. Как ще се развият нещата през 2021г. обаче все още не е ясно. Според ДРВ туристическата индустрия счита за необходимо сключването на цялостно споразумение за въздушно движение.

„Нищо няма да се промени през 2020 г.“, потвърждава Андреа Хетцел от Visit Britain, британската туристическа администрация . Авиокомпаниите публикуваха летните си полети преди месеци, а местата за полетите вече могат и да се запазват . Според британското правителство правата на пътниците в ЕС, които регулират обезщетенията за анулиране на полети и дълги закъснения, следва да се прилагат и след Брекзит, информира Европейският потребителски център в Кел.

Ваканционни пакети и групови екскурзии

Германските туроператори продължават да организират групови пътувания без ограничения. „Резервациите обаче драстично намаляха“, казва Андреа Хетцел. Нейното предположение: Заинтересованите все още чакат 31 януари, за да избегнат евентуалните промени в последния момент. „Засега промени няма“, казва представителят на Британската туристическа служба.

Туристическа застраховка

Съветът в този случай би бил да се сключи частна здравна застраховка за пътувания в чужбина. Това е нещо, което не се променя с идването на Брекзит.

Обаждания и използване на мобилни данни във Великобритания

Понастоящем обажданията по мобилен телефон и SMS към страна от Европейския съюз не водят до допълнителни разходи за пътуващите във Великобритания, тъй като таксите за роуминг са премахнати в държавите – членки на ЕС.

Дори след Брекзит почиващите няма да плащат допълнителни разходи за сърфиране и провеждане на телефонни разговори, тъй като мобилните оператори могат да продължат доброволно да класифицират Великобритания като страна, намираща се в зоната на ЕС.

Припомняме, че Великобритания би трябвало да напусне Европейския съюз на 31 януари в полунощ по централноевропейско време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!