Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак
Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак. Снимка: Rishi Sunak/Facebook

Британският министър-председател Риши Сунак сключи в понеделник ново споразумение с Европейския съюз относно търговските правила за Северна Ирландия след Брекзит и заяви, че то ще проправи пътя към нова глава в отношенията на Лондон с блока.

Застанал редом с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Уиндзор, Сунак заяви, че двете страни са се споразумели да премахнат „всяко усещане за граница“ между Великобритания и нейната провинция – ситуация, която разгневи политиците и от двете страни, предаде „Ройтерс“.

Споразумението бележи високорискова стратегия за Сунак само четири месеца след встъпването му в длъжност. Той се стреми да осигури подобряване на отношенията с Брюксел – и със САЩ – без да разгневи крилото на своята партия, което е привърженик на Брекзит.

След сделката, Сунак веднага получи похвали от бизнес групи, които приветстваха облекчаването на търговските правила, и обещание от Фон дер Лайен, че тя ще бъде готова да позволи на британски учени да се присъединят към обширна изследователска програма на ЕС, ако Сунак успее да прокара сделката през своята партия.

Успехът на сделката вероятно ще зависи от това дали Демократичната юнионистка партия (ДЮП) ще бъде убедена да прекрати бойкота си на споразуменията за споделяне на властта в Северна Ирландия. Те бяха в основата на мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия насилие в Северна Ирландия, припомня агенцията.

„Радвам се да съобщя, че вече постигнахме решителен пробив“, заяви Сунак, като добави, че са се споразумели да променят първоначалното споразумение за Северна Ирландия, известно като протокол, за да създадат „рамката Уиндзор“.

„Това е началото на нова глава в нашите отношения.“

Въпросът е един от най-спорните по отношение на излизането на Великобритания от Европейския съюз през 2020 г. Връщането към твърда граница между провинцията и Ирландия, която е член на ЕС, би могло да застраши мирното споразумение, известно като Споразумението от Разпети петък. Вижте повече. 

Сунак вероятно ще говори за това, че е осигурил така наречената „спирачка на Стормонт“, която според него ще позволи на Стормонт – регионалния парламент на Северна Ирландия – да спре всякакви „промени в правилата на ЕС за стоките, които биха имали значителни и трайни последици за ежедневието“. „Ако спирачката бъде изтеглена, правителството на Обединеното кралство ще има право на вето“, каза той.

Фон дер Лайен изрази надежда, че спирачката може да бъде избегната, ако двете страни се консултират широко помежду си при въвеждането на нови закони и регулаторни промени. Тя обаче заяви, че Съдът на Европейския съюз запазва последната си дума по отношение на правото на ЕС.

Предстои да видим дали новите условия ще стигнат достатъчно далеч, за да сложат край на политическата безизходица в Северна Ирландия и да удовлетворят критиците във Великобритания и провинцията.

Бъдещ бунт?

Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън, говорейки преди да се появи новината за споразумението, заяви, че ще им отнеме време да разгледат подробностите, преди да решат дали да го приемат.

Европейската изследователска група, която обединява консервативните депутати, подкрепящи Брекзит, също заяви, че ще проучи подробностите, преди да даде своята присъда – процес, който може да отнеме дни.

Победата би засилила позициите на Сунак в неговата Консервативна партия и би му позволила да преодолее най-спорния въпрос в програмата си, тъй като той се стреми да настигне опозиционната Лейбъристка партия, която сега е доста напред в проучванията на общественото мнение, преди националните избори, очаквани през 2024 г.

Ако не успее, той вероятно ще бъде изправен пред бунт от страна на евроскептичното крило на партията си, което ще съживи дълбоките идеологически разделения, които на моменти парализираха правителството след гласуването за излизане от ЕС през 2016 г.

Сунак би могъл да остави противопоставянето нерешено, но официални лица в Лондон и Белфаст твърдят, че той е бил мотивиран да действа преди 25-годишнината от Споразумението от Разпети петък, което може да доведе до посещение на президента на САЩ Джо Байдън.

Байдън, който често говори с гордост за ирландските си корени, изрази загриженост за противопоставянето в провинцията. Представители на САЩ по-рано предупредиха, че всяко действие, което застрашава Споразумението от Разпети петък, може да навреди на перспективите за търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство.

Сунак се надява, че един успешен резултат ще подобри сътрудничеството с ЕС в области извън Северна Ирландия, включително регулирането на финансовите услуги, и ще помогне за спиране на притока на мигранти в малки лодки през Ламанша.

Той заяви, че британските законодатели ще имат възможност да гласуват своевременно.

Като част от споразумението за напускане Великобритания подписа споразумение с Брюксел, известно като Северноирландския протокол, за да избегне налагането на политически спорни проверки по 500-километровата сухопътна граница с Ирландия.

Но протоколът на практика създаде граница за някои стоки, движещи се от Великобритания, тъй като запази Северна Ирландия в единния пазар за стоки на ЕС. Това също така позволи на Северна Ирландия да се подчинява на някои правила на ЕС, въпреки че не е член на блока.

Възприятията, че протоколът подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство, предизвикаха гняв сред много от юнионистките общности.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук