Джон Бъркоу
На снимката: председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу

Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу обяви, че възможността да има трето гласуване по същата правителствена сделка за Брекзит е изключена, съобщи Би Би Си. Той направи изявление пред Камарата на общините, че парламентарно правило, установено още през 1604 година, забранява да се гласува два пъти за едно и също нещо. Това значи, че вече отхвърленото споразумение за Брекзит не може да се гледа пак, „ако предложението е по същество същото“.

Парламентът отхвърли плана на премиера Тереза Мей миналата седмица със 149 гласа разлика. Определението на Бъркоу идва в момент, когато правителството обмисля трети опит да прокара сделката в парламента. Председателят поясни, че вторият вот е „редовен“, но трето гласуване вече трябва да е в съответствие с описаното изискване, за да бъде позволено.

Ако не се стигне до гласуване, ще трябва да има отлагане на Брекзит. Тереза Мей обви, че планира нов вот относно договорения план за оттегляне на страната от ЕС през идните дни, но министрите в кабинета заявиха, че това няма да стане, освен ако не са „уверени“ в успеха. Говорител на премиера съобщи, че Бъркоу не е уведомил кабинета за съдържанието на изявлението си, нито дори, че ще прави такова.

Председателят на Камарата на общините направи въпросното изявление в отговор на загрижеността на някои депутати, че правителството възнамерява „да вкарва същата сделка в Камарата до безкрайност“ и да ги кара да се произнасят „по принципно същото предложение“.

Второто гласуване от миналата седмица не е в разрез с правилата, каза Бъркоу. По думите му правителството е осигурило „законови промени“ в съглашението с ЕС и това, което е било представено на вниманието на депутатите, е различно от споразумението, което бе отхвърлено с 230 гласа разлика през януари.

Той подчерта, че старинното правило е „необходимо, за да се осигури разумна употреба на времето на Камарата и нужното уважение към решенията, които тя взема“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!