Депутатите в долната камара на британския парламент одобриха две изисквания към правителството на Великобритания за условията по раздялата с Европейския съюз.

Най-важното одобрено предложение беше, в плана на Мей да бъде заменен предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, с „алтернативни мерки“.

В предложението на депутата Греъм Брейди не уточнява какви ще са те.

Второто предложение за промяна, което беше одобрено, изисква да бъде отхвърлена възможността за Брекзит без сделка с Европейския съюз.

За разлика от други предложения, които изискваха Брекзит да бъде отложен, ако няма договорена сделка, одобрената промяна беше само за гаранции срещу „твърд“ Брекзит.

В нея, обаче, не се дават варианти как правителството да гарантира, че Брекзит без сделка няма да има.

Три от останалите пет предложения, които не бяха одобрени, искаха отлагане на Брекзит след договорената дата 29 март

Предложението беше направено от Шотландската национална партия и уелската партия Плайд Къмри.

Премиерът Тереза Мей каза пред депутатите, че е получила ясен мандат какви промени в плана й за раздяла с Европейския съюз са необходими.

Тя ще иска от Брюксел предоговаряне на части от споразумението, което беше подписано след близо 2 години разговори.

РЕАКЦИЯТА НА ЕС

„Предпазният механизъм за ирландската граница няма да се предоговаря“, каза говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Той нарече предпазния механизъм „част от споразумението по оттегляне“ и каза, че това остава най-добрият вариант за излизане на Великобритания от ЕС.

Позицията беше публикувана минути след като долната камара на британския парламент изиска от премиера Тереза Мей да предоговори предпазния механизъм.

По-рано френският президент Еманюел Макрон също каза, че предоговаряне на споразумението няма да има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!