Найджъл Фараж
на снимката: Найджъл Фараж

Депутати от Великобритания – привърженици на Брекзит, устроиха демонстрация на първото заседание на Европейския парламент.

Новоизбраните евродепутати се събраха днес в Страсбург на своето първо заседание.

Заради възникналите разногласия, изборът на нов председател бе насрочен за сряда.

Настоящият председател на ЕП Антонио Таяни обяви сесията за открита и помоли евродепутатите да станат от местата си, докато звучи европейският химн.

28 депутати от групата на Найджъл Фараж – привърженици на Брекзит, се обърнаха с гръб към залата и останаха така до края на изпълнението на химна, което предизвика учудени погледи у останалите евродепутати.

„Да се слуша химнът на ЕС, даже и да не споделяш неговите възгледи, е въпрос на уважение.”, заяви Таяни.

На първото заседание няколко евродепутати пристигнаха с яркожълти тениски с надпис „Спрете Брекзит”.

Брекзит трябва да се случи на 31 октомври,  но управляващата в момента консервативна партия е ангажирана с въпроса за избор на нов лидер.

Очаква се името на новия премиер да стане ясно през юли, а от края на този месец до началото на септември ЕП излиза във ваканция. Това означава, че всякакви действия, свързана с регулирането на въпроси около Брекзит може да започнат не по-рано от първата половина или средата на септември.

По-рано Европейският парламент четири пъти отлага вече съгласуваната с ЕС сделка за Брекзит.

Съгласявайки се със съдържанието на документи, от Брюксел заявиха, че промени в него не са възможни.

Великобритания трябваше да излезе в края на март и британците да не гласуват на европейските избори, но парламентът на острова не одобри сделката на Тереза Мей за развода. Затова тя подаде оставка, а Брекзит беше отложен с 6 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!