Тереза Мей, Джереми Корбин
На снимката: Британският премиер Тереза Мей и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че страната му трябва да иска независимо разследване под надзора на ООН на инцидента в сирийския град Дума, а не да получава инструкции от Вашингтон. Партията на Корбин е основната опозиционна сила в британския парламент.

„Изглежда, че правителството чака инструкции от Тръмп какво да прави. Великобритания трябва да настоява за независимо и водено от ООН разследване на ужасяващата химическа атака от миналата седмица, за да може виновните да бъдат държани отговорни“ – каза Корбин.

След новината, че премиерката Мей има подкрепата на кабинета си за предприемане на съвместни действия със САЩ и Франция в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие, опозиционният лидер коментира, че в случай на нужда от военни действия ще трябват предварителни консултации с парламента.

Междувременно руският предстявител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя заяви, че Москва разчита на „трезва мисъл“ не само от страна на американските политици, но и на военните, които „прекрасно разбират риска от сблъсък между двете свръхсили“.

По инициатива на Русия днес ще се проведе заседание на СС на ООН по сирийската криза с участието на генералния секретар на организацията Антонио Гутиереш.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!