С 5% е намаляла популярността на управляващата Консервативна партия във Великобритания след атентата в Манчестър от 22 май. Само две седмици преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 8 юни. Лейбъристите стопиха дистанцията, показват резултатите от последното социологическо проучване, направено след самоубийствения атентат, при който загинаха 22-ма души. След трагичния инцидент партиите прекратиха предизборните си кампании.

Партията на премиера Тереза Мей получава 43% от гласовете на британците, което е с 1 процент по-малко от преди седмица. Лейбъристите обаче са добавили три пункта и получават подкрепата на 38 на сто.

на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Лидерът на опозиционната партия Джереми Корбин обеща да изостави „войната с тероризма” и да промени външната политика на Великобритания.

Според него, военните операции след 2011 г. не само не успяха да спрат заплахата от терористични нападения, но и влошиха положението. По думите му, има връзка между участията на Обединеното кралство във военни операции и терористичните нападения (като това в Лондон пред парламента от 22 март и в Манчестър от 22 май).

Предизборната кампания във Великобритания, която бе спряна след атентата в Манчестър в понеделник, ще бъде възобновена в петък.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!