Брекзит

Парламентът на Великобритания ще гласува тази вечер споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за Брекзит.

Медиите на острова преобладават очакванията за поражение на премиера, тъй като против споразумението са и много от членовете на нейната Консервативна партия.

Тереза Мей вече претърпя поражение в Камарата на лордовете, която прие предложение, предупреждаващо за опасността от Брекзит без сделка.

Към депутатите от долната камара се отправя призив да отхвърлят възможността за Брекзит без сделка.

Мей няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка.

Британският министър-председател се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември миналата година с лидерите на останалите 27 членки на Евросъюза.

Тя вече веднъж отложи гласуването, защото призна, че ще загуби вота.

На дебатите в парламента Мей отново призова депутатите да подкрепят нейната сделка за Брекзит:

„Споразумението не е идеално, но е компромис. Когато се пишат учебниците по история, хората ще погледнат решението на парламента и ще попитат “ Изпълнихме ли волята на народа от референдума да напуснем Евросъюза, опазихме ли икономиката, сигурността или обединението си или разочаровахме британския народ?“.

В случай, че гласуването е против сделката на Мей, то премиерът ще трябва да обяви до три дни какво смята да предприеме оттук нататък.

По-рано от правителството заявиха, че ако предложението им бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук