Британски парламент

Поправката, внесена от независимия депутати Сара Уолъстън, която отваряше врата да се проведе нов референдум, беше отхвърлена от британския парламент с 334 на 85 гласа, съобщи Би Би Си. След това с голямо мнозинство от 412 срещу 202 гласа парламентаристите подкрепиха поправката, внесена от правителството, разрешаваща да се поиска отлагане на Брекзит за след 29 март. Това се случва ден след като те отхвърлиха и възможността за Брекзит без сделка.

Според коментаторите, първата поправка по принцип е имала малък шанс да мине, тъй като парламентаристите от Лейбъристката партия са получили нареждане от ръководството на парламентарната си група да се въздържат, т. е. това са направили около 200 депутати. Наблюдателите обаче отбелязаха, че втори референдум става все по-приемлив, защото когато в края на миналата година в Уестминстър стана дума за това, идеята получи подкрепата на едва 25 парламентаристи.

Сега пред Тереза Мей стои и задачата да убеди и ЕС да се съгласи на отлагане за след 29 март. Гласуваното отлагане на Брекзит е до 30 юни, ако правителството успее да договори приемлива за парламента сделка до 20 март. Ако това не стане, кабинетът ще търси още по-голямо отлагане на „развода“, но Европейският съюз ще трябва да се съгласи на това и да постави своите условия.

Според коментатори пред правителството все още стои „ограмна работа“, докато обърне мнението на 75 депутати на консерваторите, засега кабинетът все още има контрол върху ситуацията. Опасенията, че ЕС може предложи „неблагоприятно“ голямо отлагане може да накара някои от скептиците да подкрепят новата сделка, пише Би Би Си.

В третото гласуване за вечерта парламентаристите отхвърлиха /318 на 302 гласа/ поправката, внесена от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, която предвиждаше отлагане на Брекзит „за постигане на мнозинство по различен подход“ за осъществяването му.

Парламентът се отказа да контролира дневния ред на Брекзит директно. С едва два гласа „против“ повече /314 на 312/ той отхвърли предложението депутатите да получат контрол над дневния ред, за да дебатират кой подход би събрал подкрепата на мнозинството. С 314 на 311 гласа пък падна поправка към поправката, която насрочваше Брекзит за 30 юни.

Анализаторът Сам Коутс от „Таймс“ отбеляза, че това, което се случва сега, е следствие от решенията, взети още в началото на премиерстването на Тереза Мей, когато тя отказа да работи по Брекзит извън партийните директиви.

Премиерът сега се нуждае от единодушното одобрение на 27-те останали члена на ЕС за отлагането. В случай, че не се договори отлагане, нещата се връщат в първоначално положение с възможност за Брекзит без сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!