Британски парламент

С 391 на 242 гласа британският парламент отхвърли и втория опит на Тереза Мей да прокара споразумението с ЕС за Брекзит, съобщи Би Би Си. Премиерът каза след вота, че сега предстои гласуване дали Великобритания да се оттегли без сделка на 29 март и, ако това не бъде прието, дали Брекзит да бъде отложен. По думите на Мей ЕС ще иска да знае каква полза би могло да има от удължаване на срока.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че сега министър-председателят би трябвало да обяви общи избори.

По-рано Тереза Мей предупреди, че ако споразумението не бъде подкрепено, има риск „въобще да няма Брекзит“. Tя обаче се провали в опита си да убеди достатъчно парламентаристи, че компромисите, на които се съгласи в последния момент ЕС, са законово обвързващите промени, които недоверчивите искаха, когато през януари отхвърлиха за първи път сделката с 230 гласа разлика през януари.

Северноирландската демократична юнионистка партия, която е ключов съюзник, подкрепящ правителството на Мей, гласува против споразумението, както направиха и някои несъгласни с нейния план депутати от групата на консерваторите.

РЕАКЦИИТЕ СЛЕД ВОТА

Държавите от ЕС ще разгледат обосновано искане от Великобритания за забавяне на Брекзит, заяви говорител на ЕС, след като парламентът в Лондон отхвърли споразумението за напускане.

„Ако има обосновано искане от Великобритания за удължаване на Брекзит, 27-те държави-членки на ЕС ще бъдат готови да го разгледат и да решат единодушно“, заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

Говорител на президента на Европейския съвет Доналд Туск заяви:

„Съжаляваме за изхода от гласуването и сме разочаровани, че британското правителство не успя да осигури мнозинство за Споразумението за излизане, договорено между двете страни през ноември. От страна на ЕС, ние направихме всичко възможно, за да постигнем споразумение. Давайки допълнителни гаранции през декември, януари и вчера, е трудно да видим какво друго можем да направим. Ако има изход от настоящата задънена улица, то той се намира в Лондон“.

Главният преговарящ по Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние обяви, че ЕС е направил всичко, което може, за да помогне за гласуването на споразумението за напускане.

Барние написа в Туитър:

„ЕС направи всичко, което може, за да помогне на Споразумението за напускане да мине. Ситуацията на задънена улица може да бъде решена само във Великобритания. Нашата подготовка за напускане без сделка сега е по-важна от всякога“.

„Германия се надява, че Брекзит без споразумение все още може да бъде избегнат, въпреки че сценарият за твърд Брекзит става все по-вероятен след гласуването във вторник в британския парламент”, се казва в изявление на външния министър на Германия Хайко Маас.

„Разбира се, че в следващите 17 дни все още се надяваме, че ще успеем да избегнем напускането без споразумение на Великобритания. Трябва да изчакаме вътрешнополитическото развитие и затова не трябва да правим спекулации“, пише в изявлението.

Министърът отбелязва, че Германия се „е подготвила достатъчно добре, доколкото това е възможно за всякакви варианти, включително и за Брекзит без споразумение. „Всички карти са в ръцете на Камарата на общините“, допълва Хайко Маас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!