Депутатите от Камарата на общините одобриха поправката на Оливър Летуин, с която се отлага Брекзит. Предложението на депутата, което принуждава премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на развода между Лондон и Брюксел беше подкрепено с 322 гласа за срещу 306 против.

Още преди депутатите да се съберат на заседание от „Даунинг стрийт“ 10 предупредиха, че ако тази поправка бъде подложена на гласуване и одобрена, правителството ще оттегли сделката с ЕС и управляващата партия ще призове депутатите си да напуснат парламентарната зала, както и стана.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че „възможността да се проведе значим вот по сделката за Брекзит е била пропиляна“. Той допълни, че не е „обезсърчен или обезверен“ от решението на депутатите да подкрепят поправката на Оливър Летуин, който предложи да се откаже одобрение на сделката за Брезкит от страна на Камарата на общините, докато депутатите не приемат съответното законодателство за прокарването й в долната камара.

Джонсън обаче беше категоричен, че няма да договаря ново отлагане на Брекзит с ЕС. Той заяви, че кабинетът му следващата седмица ще предложи ново законодателство, което е необходимо, за да може Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

Гласуването най-вероятно ще бъде пренесено за вторник, след като правителството не успя да предотврати вот по предложение премиерът да бъде задължен да поиска поредно удължаване на срока за Брекзит, независимо от това дали е одобрена или не постигнатата в петък сделка с останалите 27 държави от съюза.

От своя страна лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин приветства резултата от вота и заяви, че премиерът „трябва да се подчини на закона“ и да поиска отлагане на Брекзит от ЕС. Той категорично подчерта, че хората трябва да имат последната дума за Брезкит.

Парламентът проведе заседание през уикенда за пръв път от 37 години. Подобно нещо се случи през 1982 година, когато депутатите заседаваха заради аржентинската инвазия на Фолкландските острови.

По време на заседанието десетки хиляди протестираха срещу Брекзит на площада пред парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!