Тереза Май отправи словесни нападки срещу Брюксел, обвинявайки политиците и служителите на Европейския съюз, че се опитват да нарушат общите избори и желаят Брекзит.

Говорейки след завръщането си от Бъкингамския дворец, за да информира кралицата, че парламентът е бил разпуснат заради вота на 8 юни, Мей изнесе неочаквано антагонистична реч пред „Даунинг стрийт 10”, като призова избирателите да й  окажат подкрепата си в борбата за Великобритания.

„Европейската позиция относно преговорите стана по-твърда. Заплахите срещу Великобритания идват от европейски политици и длъжностни лица. Всички тези действия са съзнателно извършени, за да повлияят на резултатите при вота на 8 юни. Ние обаче продължаваме да настояваме за дълбоко и специално партньорство с Европейския съюз и се надяваме да го постигнем”, допълни Мей.

През уикенда германски вестник публикува, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, е обявил, че „Брекзит не може да бъде успешен”. Това накара Мей да обвини и континенталната преса, че е представила погрешно британската позиция относно преговорите.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отхвърли твърденията на британският министър-председател Тереза Мей.

„Никой не се опитва да повлияе на резултата от предизборната кампания в Обединеното кралство”, категоричен бе Таяни пред журналисти.

Главният преговарящ с Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние също коментира темата. Той изказа мнение, че преговорите с Лондон няма да приключат бързо и безболезнено. Барние допълни, че първата фаза ще бъде ЕС да се съгласи с Обединеното кралство относно методология за изчисляване на финансовото уреждане.

По-рано лидерите на ЕС постигнаха съгласие за двуфазен подход към преговорите, като поеха ангажименти за правата на гражданите, бюджета и границите във фаза първа, а във втора се очакват разговарят по въпроси като бъдещите търговски отношения между Общността и Великобритания.

Междувременно днес се провеждат местни избори в Англия, Уелс и Шотландия. Те се смятат за своеобразен тест преди предстоящите през юни общи избори във Великобритания. Избират се 88 местни съвети. Освен това се гласува за кметове в 6 града, включително в Манчестър, Ливърпул, Питърбъро и Кеймбридж. Очаква се резултатите да станат ясни в петък вечерта.  Общо 5000 длъжности на регионално равнище ще бъдат разпределени на местния вот. Британците застават пред урните за пръв път след референдума за Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!