Британски депутати, Брекзит

С мнозинство „на косъм“ от 312 срещу 308 гласа британските депутати отхвърлиха възможността страната им да излезе от ЕС без сделка и при всички обстоятелства, съобщи Би Би Си. Решението няма задължителна сила и все още не изключва напускането от Великобритания на ЕС, но отваря пътя за гласуване за отсрочване на Брекзит. Това ще стане в четвъртък и ако бъде прието и ЕС се съгласи, Обединеното кралство може да не напусне на 29 март.

Правителството внесе собствена поправка за отхвърляне на Брекзит без сделка на 29 март, но сега парламентът прие отхвърляне на излизането без сделка при каквито и да било обстоятелства. Това доведе до конфузия, тъй като поправката на кабинета, предназначена да предотврати излизане от ЕС на 29 март без сделка, трябваше да се гласува след първата, приела същото, но в разширен вид с допълнението „при никакви обстоятелства“. Опасенията от хаос, ако правителствената поправка мине, дублирайки, но с разлики, първото гласуване, вероятно са накарали ръководството на консерваторите да поиска от неговите депутати да гласуват срещу предложението на техния собствен кабинет, въпреки предварителните обещания, че ще се гласува по съвест.

13 министри от кабинета не се подчиниха и се въздаржаха, а Сара Нютън, зам.-министър в департамента по труда и пенсионната система с ресор хора с увреждания, гласува против директивите на ръководството на парламентарната група и после подаде оставка.

Поправката въпреки това мина с по-убедителните 321:278 гласа, укрепвайки посланието, че британският парламент не желае излизине от ЕС без сделка.

Парламентът освен това гласува и отхвърли с 374 на 164 поправка за отлагане на Брекзит до 22 май тази година, за да се осъществи „управляем Брекзит без сделка“, обяви Би Би Си. Тази поправка бе внесена от бившия заместник на Тереза Мей – консервативният депутат Деймиън Грийн.

Днес още преди гласуването в британския парламент за потенциалното хаотично излизане на Кралството, без сделка, германският канцлер Ангела Меркел настоя, че така наречения „организиран“ Брекзит е в интерес и на Великобритания и на ЕС.

„Постигането на организирано излизане заедно и аз искам да повторя това нещо днес е от взаимен интерес“, каза Меркел, като изрази „съжаление“, че британския парламент във вторник отхвърли второто споразумение между Брюксел и британския парламент Тереза Мей.

Междувременно стана ясно, че британското правителство е намалило прогнозния ръст на икономиката си за 2019 г. Министърът на финансите Филип Хамънд заяви, че приоритет за парламента е премахването на несигурността около Брекзит.

Очаква се британската икономика да нарасне с 1.2% тази година. През октомври месец очакваното нарастване бе 1.6%.

Хамънд заяви, че е дал новият бюджет само няколко часа преди депутатите да решат дали ще позволят на страната да напусне ЕС без сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!