Великобритания

Великобритания разглежда възможността да конфискува активите на девет руски бизнесмени, на които са наложени санкции в кралството. Според вестник „The Financial Times“ от четвъртък, сред тях може да е и Кирил Шамалов, член на управителния съвет на „Сибур“.

Източник на изданието твърди, че британското правителство смята, че замразяването на активите на лицата от санкционния списък не е достатъчно и в момента „обмисля възможността да конфискува земята и недвижимото имущество на санкционираните лица“.

Посочва се, че това ще изисква промени в британското законодателство, а юристите, работещи за правителството, се опасяват, че собствениците на имоти ще оспорят решенията на властите в съда. Събеседникът на FT заяви, че в момента „много внимателно“ се проучват необходимите стъпки, за да се гарантира, че властите могат „бързо да получат контрол върху конкретни парцели или имоти в Обединеното кралство, собственост на санкционирани лица, без да се налага да им плащат обезщетение“.

Според друг източник може да бъде разгледан въпросът за настаняване на украински бежанци в конфискуваните къщи.

Според FT министърът на жилищното строителство, регионалното развитие и местното самоуправление Майкъл Гоув отговаря за разработването на инициативата.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук