мръсен въздух

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън стартират сътрудничество между Столична община и британското посолство в борбата с мръсния въздух в града.

Сътрудничеството между общината и посолството ще бъде посветено на околната среда и подобряването на качеството на въздуха в столицата и ще се фокусира върху обмяна на опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт.

Посланик Диксън ще стартира информационна кампания по повод провеждането на 26-та Конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, Обединеното кралство, през ноември 2021г.

Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.

В последните две седмици в София отново бяха регистрирани завишени нива на фините прахови частици. Проблемът е от години, а до момента мерките, предприети от  общината не дават резултат. От Европейската комисия заплашиха страната ни, че ще бъде глобена заради това, че въпреки директивата на общността не е направила необходимото, за да противодейства на замърсяването.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!