Украински доброволци се готвят да поемат инициативата на бойното поле.

От началото на май Русия все по-често отстъпва военната инициатива, включително в Бахмут и Авдиивка, и по-скоро реагира на действията на украинската армия, а не се движи към свои цели, констатира разузнаването на британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка.

В продължение на 20 майски нощи Русия нанасяше по цивилни обекти в Украйна тежки удари с безпилотници, крилати и балистични ракети, но така и не успя да се сдобие с някакви успехи на бойното поле. Особено отчетливо се забелязват провалите в опитите на руската войска да неутрализира модернизиращата се противовъздушна отбрана и да нанесе някакви сериозни поражения на украинските сили, готвещи се за контранастъплението.

В момента руското командване се опитва да набере и сформира резерви, които да разположи в отбрана там, където смята, че ще започне офанзивата на Киев, пише британското разузнаване. Но част от тези сили се наложи да бъдат прехвърлени спешно за запълване на дупките по фронта край Бахмут, откъдето очевидно наемниците на Пригожин постепенно се изнасят, напомнят авторите на сводката.

В същото време руският премиер Михаил Мишустин подписа правителствено постановление, с което се забранява износът на патрони и гилзи за леко оръжие и снаряди. Официалната причина е посочена: изпълнение на указа на президента Путин за „специални икономически мерки в сферата на външнотърговската дейност“. Неофициалната е ясна – на „втората армия в света“ й свършват боеприпасите.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук