електрически автомобил

Целта беше постигната със забавяне от няколко месеца. Първоначално германското правителство възнамеряваше да достигне милионната черта до края на 2020 г. Със закъснение от шест месеца германското правителство постигна целта си да доведе 1 милион електрически превозни средства по пътищата на страната.

Само през юли 2021 г. в Германия са регистрирани 57 000 нови електрически превозни средства. По този начин общият брой на такива превозни средства в Германия надхвърля един милион. Това съобщиха в понеделник от министерството на транспорта, министерството на икономиката и енергетиката и министерството на околната среда.

Повече от половината от този милион са чисто електрически превозни средства. Останалите са хибриди и превозни средства с горивни клетки.

Един милион електрически превозни средства е първата значима цел, „и се радвам, че заедно я постигнахме“, каза Андреас Шойер, ръководител на германското министерство на транспорта и цифровата инфраструктура.

Германия с нова цел да достигне 14 милиона електрически автомобили до 2030г.

В същото време политикът направи значителна уговорка. За да се постигнат климатичните цели, поставени от Европейския съюз до 2030 г., Германия трябва да стане още по -амбициозна. Според експерти нова цел за въвеждането на електрически превозни средства по пътищата на страната трябва да бъде достигането на 14 милиона такива автомобили до 2030 г., подчерта Шойер.

Броят на е-мобилите в Германия е скочил от средата на 2020 г. Втората половина на 2020 г. бе белязана и с нови рекорди за броя на регистрациите на нови превозни средства от този тип.

През първите седем месеца на 2021 г. в Германия бяха регистрирани над 350 000 нови превозни средства с електрическо задвижване. Това е приблизително колкото през цялата 2020 г.

В зависимост от цената и вида на задвижването на закупения автомобил (plug-in хибрид или батерия), купувачите на е-мобили получават премии от държавата. Те са в  размер от 5625 до 9000 евро. Освен това те са освободени от плащане на пътен данък в продължение на десет години от датата на първата регистрация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук